Скочи на садржај

Gluten je složeni protein (belančevina) koja se nalazi u žitaricama – pšenici, ječmu, raži i zobi. Spisak gde možete naći gluten je poduži i nalazi se u raznim proizvodima za koje i ne očekujete da ga sadrže: špagetama i ostalim testeninama, pecivu, pizzi, kečapu, sladoledu, konditorskim proizvodima, pa čak i u nekim kozmetičkim preparatima i hrani za kućne ljubimce. On se u njima ili nalazi od početne sirovine ili usled dodavanja glutena kao aditiva.

Gluten čini testo od pomenutih žitarica elastičnim, pomažući mu da naraste i zadrži svoj oblik. Gluten se sastoji iz dve komponente: glutenina i glijadina. Genetski uslovljena sklonost ka nepodnošenju glutena (glutenska enteropatija) kod pojedinih osoba potiče upravo od ove druge komponente, glijadina.

bezgluten
označavanje: bez glutena

O bolesti netolerancije na gluten (celijakija) pisala sam ranije, a po nekim istraživanjima je utvrđeno da nepodnošenje glutena može uzrokovati razne autoimune bolesti poput dijabetesa tip 1, poremećaja rada štitaste žlezde, lupusa itd. Proizvođači često ne označavaju namirnice koji sadržavaju gluten, što može predstavljati opasnost za osobe sa celijakijom. U poslednje vreme je usled pospešenja prodaje pojedinih proizvoda počelo označavanje bezgluteneske hrane (gluten-free). Ovo pre svega pomaže obolelima od celijakijom, ako i njihovim porodicama da lakše izaberu odgovarajuće namirnice. Ukoliko neko od članova domaćinstva ne podnosi gluten, bilo bi dobro da pazite da u pripremi hrane za tog člana ne koristite isti pribor i ne skladištite namirnice za pripremu sa onima za ostale članove domaćinstva. Drugo rešenje je da svi pređete na bezglutensku ishranu.

Ishrana bez glutena podrazumeva sledeće namirnice: kukuruz, pirinač , proso, heljda, povrće i voće, gljive, meso, jaja, riba i prerađevine bez nedzvoljenih aditiva, masti i ulja biljnog i životinjskog porekla, mleko i mlečni proizvodi, med, šećer, sirupi, bombone, sirće, so, dodaci jelima (bez glutena), voda, sokovi od voća i povrća, čaj, kafa, alkoholna i bezalkoholna pića.