Скочи на садржај

Suncokret: zdrave semenke cveta sunca

Ake ste u skorije vreme putovali po ravničarskim krajevima naše zemlje, verovatno ste primetili velika polja suncokreta. Suncokret je simbol leta i u njemu možete užvati na razne načine, od čisto nutritivnog, pa do umetničkog. Najpoznatiji umetnik koji je ovekovečio ovu biljku je Vincent Van Gogh.

suncokret 1Suncokret (lat. Helianthus annuus) je jednogodišnja biljka, za koju smo od ranog detinjstva čuli da okreće glavu ka suncu. Ovo je uslovno tačno samo kod veoma mladih cvetova suncokreta, dok kod starijih cvetova nije – oni pokazuju uvek isti smer, obično istok. Možda nam zato i ovaj cvet kada smo deca izgleda nasmejan i razdragan.

Suncokret je potekao iz severne, centralne i južne Amerike i kod domorodačkog stanovništva uzgajao pre 3 milenijuma. Oni su prvi dodavali semenke suncokreta u hleb koji su mesili i od  semenki cedili ulje. Tek od 17. veka kreće pohod suncokreta po Evropi, pa se proširio i na naše prostore. Danas se suncokret najviše uzgaja u Rusiji, Južnoj Evropi i Francuskoj.

Suncokret je pun vitamina E

Suncokret ima ogromnu upotrebu, pa je radi dobijanja ulja najzastupljenija industrijska biljka. Od njega se mogu preradom dobiti i (ne toliko zdravi) margarin i biodizel gorivo. Hladno ceđeno suncokretovo ulje je nutritivno vredno i dobija se na isti način kao i ekstra devičansko maslinovo ulje. Ovo je skup proces, pa se industrijsko izdvajanje ulja ipak izvodi na drugačiji način.

Semenke suncokreta su prirodna “zanimacija” koje grickamo u okviru užine, ali za razliku od onih industrijskih suncokret je neuporedivo zdraviji. Njegovo seme u prodavnicama zdrave hrane možete naći i kao oguljeno, a ono daje prosečno 560 kcal/100 g. Pored visoke energetske vrednosti, suncokret sadrži: vitamin E, vitamin B, mangan, bakar, triptofan, magnezijum, selen, vitamin B6, fosfor i folnu kiselinu. Sadržaj ulja u semenkama je oko 51%, dok ugljenih hidrata i belančevina ima oko 20%, a na dijetna vlakna otpada oko 8-9%.

Korisni saveti

Kada kupujete suncokret (semenke) koji je neoljušten, izbegavajte onaj koji ima pomalo žućkastu boju, jer je on najverovatnije užegao. Zbog velikog sadržaja ulja u suncokretovome semenu, ono može lako da užegne, pa kada kupujete, pomirišite i uverite se da li je sveže. Ako ste kupili semenke i želite da ih skladištite duže, stavite ih u hermetički zatvorenu teglu, pa u frižider.

Ako niste mogli da pronađete oguljene semenke, a mrzi vas da ih gulite, uradite sledeće: u posudu ubacite neoguljene semenke i uz pomoće miksera uključujte i isključujte vrlo kratko dok ne počnu da se odvajaju od ljuski. Potom sve saspite u šerpu sa vodom, gde će ljuske isplivati, a jezgro neće. Semenke suncokreta upotrebite da obogatite vaš musli, pecivo ili neku povrtnu salatu. Ako nađete hladno ceđeno suncokretovo ulje, ono je mnogo bolji izbor nego rafinisano ulje.

Verovatno ne znate  da je suncokretov koren veoma jak i da može prodreti čak i do 3 metra dubine. Zanimljivo je da se upravo zbog toga suncokret koristi i za isušivanje močvarnog zemljišta i za sanaciju zagađenog tla. Suncokret ima sposobnost da raste na veoma zagađenom i radioaktivno kontaminiranom tlu.

Grickajte suncoketovo seme pre nego druge rafinisane proizvode od njega, jer su upravo u semenu ostale sve nutritivno vredne materije. Međutim, budite umereni, jer su semenke jako kalorične.