Скочи на садржај

Ribizle: male vitaminske bobice

Teško je zamisliti da tako malenom i krhkom plodu ribizle postoji obilje vitamina C. Takođe, ribizle sadrže i organske kiseline, pektin i tanine.

ribizla crvena
Crvena ribizla

Ribizla je bobičasto voće. Plod izgleda kao minijaturna verzija grožđa, a plodovi imaju obično crvenu, belu ili crnu boju, u zavisnosti od vrste. Crna je obično gorčija od druge dve, dok crvena i bela imaju osvežavajući sladunjavo-kiselkasti ukus.

Ribizla se preporučuje kako zdravim osobama tako i obolelim od bubrežnih bolesti, različitih infekcija i kod problema sa probavom. Ribizla podpomaže i detoksikaciju oragnizma. Poznato je da je ribizla dobra i kod menstrualnih bolova i problema u menopauzi. Ribizla se u narodnoj tradiciji kod raznih domorodačkih plemena Amerike i danas koristi za pojačanje plodnosti kod žena. Pored vitamina C ribizla je dobra izvor vitamina K, pa se preporučuje  za održavanje zdravlja kostiju.

Ribizle je dobro jesti i u slučaju gripa, promuklosti, kašlja, gihta, reumatskih bolesti, anemije i nedostatka vitamina u svrhu opšteg jačanja organizma. Ribizle se preporučuju kod čira na dvanaestopalačnom crevu i želucu, gastritisa i smanjenog lučenja želudačnih sokova. Crvena ribizla pospešuje apetit i smanjuje žeđ, pa se može koristiti i u dijetama za gojenje.

Najčešće se crvena ribizla jede okviru užina u svežem stanju ili kao džem, marmelada, žele ili kao voćni sok. Veoma zdravo je i vino od ribizle. Crna ribizla se uglavnom prerađuje u sokove. Crvena ribizla se lako uzgaja, ali se bere ručno, za razliku od crne ribizle kod koje se plodovi uglavnom mehanizovano beru.

Sezona ribizle je uveliko u toku pa požurite do najbliže pijace i osvežite se prirodnim vitaminskim bobicama.