Скочи на садржај

roda

Neplodnost muči milione ljudi i može imati mnogo različitih uzroka. Svakom desetom plodnom paru treba više od godine da se dogodi začeće, a svakom dvadesetom više od dve.

Tri najčešća uzroka nepolodnosti su:

  • smanjen broj spermatozoida ili spermatozoidi poremećene strukture ili pokretljivosti;
  • teskoće s ovulacijom, koje su često posledica sindroma policističnih jajnika, hormonske neravnoteže povezane s cistama jajnika;
  • neplodnosti jajovoda, ponekad posledica neke upalne bolesti;

Uz to razlozi mogu biti nepravilnosti materice, endometrioza i sastav sluzi grlića materice, koja sprečava ulazak sperme. Pušenje, uzimanje alkohola i izloženost pesticidima ili drugim otrovima takođe mogu da utiču na plodnost, kao i uzimanje nekih lekova. Kod žena plodnost opada s godinama – što je žena starija kad pokušava da začne, to će teže uspeti.

Ishrana i (ne)plodnost

Neki nedostaci u ishrani povezuju se sa teškoćama oko plodnosti, naročito manjak folne kiseline, vitamina C i E i komleksa B. Jedite namirnice bogate ovim hranljivim materijama. Dobro operite voće i povrće kako biste uklonili sve tragove pesticide ili, ako možete, kupujte ono koje je prirodno gajeno. Prevelika količine kofeina mogu da smanje i mušku i žensku plodnost.

Bilo bi dobro da i muškarci i žene održavaju zdravu telesnu težinu za svoju građu i visinu. Gojazne žene su manje plodne, delimično zbog većeg rizika od sindroma policističnih jajnika, a veći je i rizik od pobačaja ako gojaznost izazove dijabetes. Suviše mršava žena češće neredovno ovulira ili uopšte ne ovulira. Predebeo muskarac češće će biti neplodan jer višak masti u organizmu može da ometa proizvodnju spermatozoida.

Uzimanje previše alkohola smanjuje plodnost time što oštećuje spermatozoide i jajne ćelije. Povećava se i rizik od pobačaja.

Fizičkom aktivnošću protiv steriliteta

I muškarci i žene bi trebalo da vežbaju umereno intezivno po pola sata najmanje pet dana nedeljno. Osim što je u principu korisno, vežbanje podstiče krvotok u reproduktivnim organima. Za žene je naročito važno da im jajnici budu dobro snadbeveni krvlju: slab protok ponekad dovodi do smanjenja plodnosti. Imajte na umu da preterano vežbanje može i da smanji plodnost žene.

2 мишљења на „Neplodnost“

  1. Dobro vece imam jedan problem imam kandidu pa me interesuje dali jé moguce i pored prisustva tih gljivica ostati u drugom stanju.unapred zahvalna

Затворено за коментаре.