Скочи на садржај

Karfiol: bela glavica zdravlja

U ovo vreme karfiol obično jedemo u turšiji ili od njega pravimo jela pripremajući ih iz smrznutog stanja. Karfiol je povrće najsličnije brokoliju i kupusu, a u evropskim kuhinjama se upotrebljava već 4 veka, prvo u srednjovekovnoj Italiji a potom i u Francuskoj. U Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj karfiol se naziva cvjetača. To je pitoma sorta divljeg kupusa, a najčešća je beli karfiol, koji se i kod nas uzgaja i konzumira. Poreklo mu je manje poznato, ali prvi zapisi o karfiolu dolaze sa bliskog istoka oko 12. veka.

Foto: sommai /  FreeDigitalPhotos.net
Foto: sommai / FreeDigitalPhotos.net

Kalorijska vrednost karfiola je 25 kcal/ 100 g, a sastav na tu gramažu je sledeći: voda 92 g, ugljeni hidrati 5 g, (šećeri 1,9 g, vlakna 2 g), masti 0,3 g, belančevine 2 g. Od vitamina, karfiol u većim količinama sadrži vitamin C čak 58% preporučenih dnevnih unosa na količinu od samo 100 g karfiola, potom vitamin B5 (pantotensku kiselinu), vitamin B6 i folnu kiselinu, odnosno vitamin B9, i na kraju vitamin K. Karfiol sadrži i minerale: kalijum, fosfor, cink i magnezijum i gvožđe.

Karfiol kao hrana i lek

Ovo zdravo povrće je baš kao i kupus siromašno mastima i ugljenim hidratima, ali sadrži dosta biljnih vlakana vode i pomenute vitamine što sve navodi  na zaključak da je karfiol veoma hranjivo povrće. Analogno priči o kupusu i karfiol sadrži mnoge fitohemikalije koje su blagotvorne za naše zdravlje.

Jedna od tih jedinjenja je sulforafan za koji je dokazano da se bori protiv kancera. Glukosinelati takođe usporavaju razvoj raka, a karfiol još sadrži i karotenoide. Uopšte ne čudi zašto se karfiol preporučuje uz terapiju protiv raka, ali i za preventivu. Naime, ako redovno koristite karfiol, u velikoj meri ćete smanjiti rizik od agresivnog raka prostate.

Kada se karfiol kuva, ova jedinjenja se uništavaju, to jest degradiraju, pa se tako kuvanjem 5 minuta gubi 20-30%, posle deset minuta 40-50%, posle 30 minuta 75%. Ako želite da sačuvate ove fitohemikalije preporučujem da karfiol pripremate na neki drugi način: kuvanje u pari, u mikrotalasnoj ili na kineski način u voku (prži-mešaj). Karfiol možete pripremati na mnogo načina sa raznim povrćem. Možete ga pored opisanih načina pripreme jesti i sirovog ili peći na roštilju, kuvati, pržiti, pohovati.

Listovi su pored bele glavice takođe jestivi, mada se manje upotrebljavaju od same glavice. Nju možete razdvojiti na manje cvetove čime će se ravnomernije skuvati. Ako ga kuvate na pari, već posle nekih 8 minuta cvetovi bi trebalo da su dovoljno mekani, ali ne previše. Ako ih kuvate u vodi, treba nešto manje vremena, recimo 5 minuta.

U dijetama karfiol ima svoju ulogu – on dobro može da zameni krompir, koji je kaloričniji. Struktura im je slična, ali ukus nije, jer karfiol nema onaj ukus skroba karakterističan za krompir. Ako do sada niste jeli karfiol, možda se i predomislite. To je zdrava hrana.