Скочи на садржај

Kopriva: korov koji žari i leči

Kopriva je korovska biljka koju u gradovima teže primećujemo, ali na selu je široko rasprostranjena. Kopriva se primenjuje od davnina, ali i danas se koristi u narodnoj medicini. Najčešće se koristi list, ali i koren koprive, koji sadrže mnoge nutritivno vredne sastojke: provitamin A, vitamine B2, B5, C, K, minerale – gvožđe, kalcijum, magnezijum, fosfor i druge biološki vredne materije poput hlorofila, flavonoida, sterola, silicijumove kiseline i dr.

koprivaOva biljka nije laka za branje, jer izaziva žarenje na koži i crvenilo, pa se obično bere sa rukavicama i nožem/makazama. Ako je sami ne berete, obratite pažnju da kupujete koprive koje su rasle u nezagađenoj sredini. U ishrani nema ni govora o žarenju, ona je potpuno bezopasna i naravno – lekovita. Listovi se beru već od proleća, što znači da je ovo pravo vreme za koprivu. Kopriva se može koristiti u ishrani, ali se to veoma retko čini, najviše iz neznanja. Možete je pripremati kao spanać, za pripremu čorbi i kao nadev kod pita i proja. U terapiji se koristi kao čaj i tinktura.

Čaj od koprive se priprema kao i svi drugi biljni čajevi: u ključalu vodu stavite kašičicu osušenog lista, poklopite se i ostavite da odstoji 5-10 minuta. Potom čaj procedite i pijete. U narodnoj medicini se čaj pije 2-3 puta dnevno, nikako ne treba preterivati, jer mnogo čaja izaziva nadraživanje želuca i konstipaciju. Može se pripremati i čaj od svežih listova korprive, kada kuvate listove 15-ak minuta, ostavite malo da odstoji i procedite.

Koliko je kopriva hranjiva i zdrava govori činjenica da ona ima antibakterijsko, antivirusno, hemostatsko i analgetsko svojstvo. Koristi se i kao lokalni anestetik i diuretik. Načešće se koristi kao sredstvo za čišćenje krvi od toksina, protiv reumatizma, bronhitisa, anemije, kao i za zarastanje rana, nesanice i anksioznosti. Dobra je za ceo sistem za varenje i pomaže u problemima sa gihtom, bubrezima, jetrom i prostatom. Kopriva deluje pozitivno i na kožu, naročito problematičnu, dezinfikuje i leči infekcije desni i usta, a deluje i protiv alergija. Naravno, preporučujem vam se, ukoliko imate neki medicinski problem, posavetujete i sa vašim lekarom.

Baš kao i spanać i drugo lisnato zeleno povrće, bogata je gvožđem i preporučuje se u ishrani anemičnih osoba. Ako planirate da pravite proju ili pitu, promenite malo recept i umesto spanaća ili zelja ubacite koprivu. Nećete se pokajati.