Скочи на садржај

Volite li tahini?

Tahini se u supermarketima nalazi u odeljenju zdrave hrane. Evo i zašto. Tahini (makedonski: Taan) je pasta ili namaz koji se dobija mlevenjem oljuštenog semena susama i u balkanskoj i mediteranskoj kuhinji, kao i ima svoju ulogu. Takođe se priprema i u Aziji, ali tamo se melje neoljušteno seme susama i služi u obliku humusa i alve. Obično, neprerađeno mleveno seme susama se još zove sirovi tahini. Kao što već znate, susam je zdrava hrana, pa je i proizvod od njega takođe zdrav.

Tahini se spominje još u 13. veku u jednom arapskom kuvaru iz tog peroda. Kinezi ga takođe koriste od davnih vremena u okviru nekih Sečuan recepata. Tahini se tradicionalno koristi i u Indijskoj, Korejskoj i Japanskoj kuhinji.

Kako se pravi tahini i šta sadrži?

Tahini, susamov puter, taan. Razni nazivi, ista stvar.
Tahini, susamov puter, taan. Razni nazivi, ista stvar.

Tahini se proizvodi tako što se susamovo seme potopi u vodu i potom se drobi kako bi se seme oljuštilo od ljuske. Potom se oljušteno seme potopi u slanu vodu a ostaci ljuske potonu. Ako se polazi od ljuštenog susamovog semena (koje se najčešće i kupuje u prodavnicama zdrave hrane) onda se prvi korak preskače. Seme koje je na površini se pokupi, ispeče i samelje i tako se dobije pasta koja je poprilično masna. Ako ga ipak kupujete, zbog velikog sadržaja ulja, preporučuje se da tahini po otvaranju tegle držite u frižideru, da nebi užegao i pokvario se. Ovo je naročito važno za organski tahini, koji nema aditiva.

U Grčkoj i zemljama bivše SFRJ tahini se najčešće konzumira kao namaz na hleb samostalno ili uz džem ili med. Kada ga kupujete u radnji, primetićete da na vrhu tegle postoji izdvojen sloj ulja, ali to je sasvim normalna pojava. Tahini koji je proizveden od presnih susamovog semena je manje masan od tahinija koji je dobijen pečenjem susamovog semena.

Kalorijska vrednost tahinija je 595 kcal /100 g, što znači da je izrazito kaloričan. Od 100 grama na ugljene hidrate otpada 21 g, belenčevine 17 g, masti 54 g, vodu 3 g. Od vitamina dobar je izbor vitamina B kompleksa i malo A vitamina. Od minerala naviše ima fosfora, kalcijuma, gvožđa, mangana, cinka, kalcijuma i magnezijuma.

Tahini je odličan izvor bakra, mangana i aminokiseline metionina. Tahini je izvor zdravih masnih kiselina, omega 3 i omega 6. Sadrži i visoku količinu kalcijuma i proteina, pa se preporučuje u vereterijanskoj i veganskoj ishrani. Ako tahini poredimo sa recimo puterom od kikirikija, koji mu je najsličniji, tahini ima veći sadržaj vlakana i kalcijuma, a manji šećera i zasićenih masnoća. Sve u svemu – jedna zdrava namirnica, na čiji ukus se treba naviknuti.