Скочи на садржај

cmŠta je celulit?

Neki delovi tela, kao što su butina i zadnjica, naročito su podložni nastanku celulita. Takav celulit se teško uklanja, a obično se pojavljuje u periodima promene lučenja reproduktivnih hormona –  na primer: u pubertetu, tokom trudnoće, menopauze ili uzimanja pilula za kontracepciju.

Kako nastaje celulit?

Masnoća u celulitu razdvojena je nelastičnim trakama vezivnog tkiva. Ove trake se protežu između kože i dubljeg tkiva, gde su dobro pričvršćene. Mnogi ljudi koji imaju celulit pate i od gojaznosti. Kada se čovek goji, masne ćelije rastu, a vezivne trake ostaju iste dužine. Masnoća se zato širi na jedinu stranu na koju može – prema koži, a kad se to dogodi trake zatežu kožu, stvarajući karakterističan izgled celulita. Problem se često pogoršava s godinama. Slaba cirkulacija limfe često može da doprinese nastanku celulita. Limfa je tečnost slična mleku koja odnosi višak tečnosti, otpadne proizvode i toksine iz tkiva u krvotok preko limfnih puteva. Slaba cirkulacija limfe izazvana gojaznošću, nedostatkom fizičkog kretanja ili zadržavanjem tečnosti, može omogućiti da se te materije natalože u tkivu. To je možda jedan od razloga što i žene koje nisu  gojazne imaju celulit.

Ishrana i prevencija celulita:

  • pokušajte da održavate telesnu težinu u granicama normale i izbegavajte naglo gojenje.
  • jedite svakoga dana voće i povrće.
  • ograničite uzimanje alkohola i kofeina.
  • pijte svakog dana dovoljno tečnosti na bazi vode da utolite žeđ i da vam mokraća bude svelte boje.
  • redovno vežbajte kako biste poboljšali tonus tela, smanjili masne naslage, ojačali mišiće i podstakli cirkulaciju limfe i krvi.
  • izbegavajte dugo sedenje i stajanje.

1 мишљење на „Celulit“

  1. Повратни пинг: Kako spreciti bulimiju i anoreksiju

Затворено за коментаре.