Скочи на садржај

Senf – pikantni sagorevač masti

Senf je namirnica koju često koristimo uz kečap i majonez kad pripremamo viršle ili sendviče. Za razliku od majoneze senf ima  znatno manje kalorija, pa se u ishrani preporučuje da prvo zamenite majonez sa senfom, pa ćete na taj način uneti  manje kalorija. Jedna kašičica senfa sadrži svega 3 kcal. Međuti, sadrži dosta soli, pa se stoga ne preporučuje u većim količinima, posebno osobama sa visokim krvnim pritiskom ili bubrežnim bolesnicima.

Ako volite pikantni senf osetićete bolje efekte nego kada koristite običan . Prema istraživanjima kad jedete ljutu, začinjenu hranu, ubrzavate metabolizam, tako da telo sagori više masti u kraćem periodu. Istraživači sa Oksfordskog politehničkog instituta su došli do zaključka da konzumiranjem jedne kašičice ljutog, pikantnog senfa, može ubrzati metabolizam 20-25% nekoliko časova posle jela, što dovodi do dodatnog sagorevanja oko 45 kcal, ako je konzumirano obed od 700 kcal.

Glavni sastojak senfa je slačica (crna i bela), a one su nutritivno veoma vredne iako su male po veličini. Slačica sadrži selen, aminokiselinu – triptofan i omega tri masne kiseline, kao i mnoge minerale: fosfor, mangan, magnezijum, gvožđe, kalcijum i cink. Slačica  je sastojak koji ubrzava metabolizam, pomaže u varenju povećavajući količinu pljuvačke koja se proizvodi prilikom jela. Drugi sastojci pikantnog (ljutog) senfa poput ljute paprike, takođe potpomažu sagorevanju masti, ubrzavajući metabolizam.  Senf nije magično sredstvo za skidanje kilograma, ali vas može postaviti na pravi put. Suština mršavljenja je u kreiranju kalorijskog deficita u organizmu.

Objavljeno u časopisu ” Dijeta i lepota”
Autor: Jasna Anđelković, nutricionista

1 мишљење на „Senf – pikantni sagorevač masti“

Затворено за коментаре.