Скочи на садржај

Oboljenje žučne kese i žučnih puteva

matoristomakBolesti žučne kesice i žučnih puteva (holecistitis, holangitis) češće se javljaju u gojaznih osoba, a mnogo češće u žena nego u muškaraca. Obično je posredi hronično oboljenje koje povremeno dobija karakter akutnog, čemu pored infektivnih činilaca, znatno doprinosi i prisustvo žučnih kamenčića.

Zapaljenje žučne kesice odražava se bolovima pod rebarnim lukom, poremećajima varenja, a u aktnoj fazi i povišenom temeraturom. Ako je prisutan i žučni kamenčić bolovi su vrlo jaki i refleksno se javljaju i u predelu desne lopatice, a ako dođe do začepljenja odvodnog kanala javlja se žutica.

Dijeta kod akutnog zapaljenja žučne kesice i žučnih puteva

U sprovođenju dijetoterapije kod akutnog zapaljenja žučne kesice i žučnih puteva, koja su praćena povećanom temperaturom, bitno je da ona ima karakter ishrane koja se daje u prvim danima kod infektivnih bolesti praćenih visokom temeraturom. Ova dijeta je siromašna mastima, ne sadrži više od 30 – 40 g belančevina koje treba da vode poreklo od obranog mleka, a bogata je ugljenim hidratima, mineralnim solima, tečnošću i vitaminima B-kompleksa, D i K.

Dijeta kod hroničnog zapaljenja žučne kesice i žučnih puteva

Dijetetske mere treba sprovoditi u dva pravca: prvo – pogodnom ishranom nastojati da se smanji telesna masa, jer je obično reč o gojaznim osobama, a drugo – dijeta treba da je tako sastavljena da ne sadrži materije koje mogu pogoršati stanje bolesnika.

Ukupna količina odabranih namirnica treba da se podeli u 5 – 8 obroka, a hrana se mora polako jesti i dobro žvakati!