Скочи на садржај

Je li sigurno jesti van kuće tokom COVID-19 epidemije?

Kako se pandemija koronavirusa proteže i u 2021. mnogi pacijenti me pitaju da li je i koliko sigurno jesti van kuće. Ima nešto interesantno u konzumiranju hrane koju niste pripremili niti koristili svoje posuđe.

Mere Vlade Republike Srbije o ograničenju radnog vremena ugostiteljskih objekata su i dalje na snazi, a najavljena je i relaksacija mera. Masovna vakcinacija je u toku, i u tome je naša zemlja u poređenju sa drugima za sada veoma uspešna.

jesti van kuće
Foto: Pixabay

Kad odete u neki restoran, videćete popriličan broj gostiju koji tamo jedu. Verovatno ste i sami razmišljali o tome da izađete na klopu, ali i dalje se ne osećate sigurno. Dok nas mediji neprestano opominju da budemo odgovorni i držimo distancu i masku, evo o čemu zaista treba obratiti pažnju.

Mali rizik: isporuka hrane

Ako vam nedostaje ono neverovatno kinesko jelo koje ste voleli i u 2019. godini, naručite ga. Da biste rizik od koronavirusa sveli na minimum, odlučite se za dostavu. Bez želje da ih reklamiram, imate bar tri ozbiljne firme za dostavu hrane.

Mnogi restorani su shvatili da im je dostava bitna i nude mogućnost preuzimanja ili dostave čak i ako ranije nisu imali ovaj izbor. Kada uzimate hranu preko dostave, vaša interakcija sa drugim ljudima je kratka i ograničena. Bitno je da održavate higijenu ruku pre i posle uzimanja hrane i nosite masku tokom preuzimanja ili dostave.

Srednji rizik: jesti napolju

Ako je vreme lepo kao ovih sunčanih februarskih dana, možda razmišljate o tome da jedete na terasi u nekom lokalnom restoranu. Ali to nije siguran način da se virus izbegne.

Ako su stolovi međusobno udaljeni najmanje dva metra, ishrana na otvorenom je sigurnija od ishrane unutar objekta. Naravno, postoji određeni rizik od zaraze virusom jer ste u blizini drugih ljudi.

Osobe koje imaju niske faktore rizika za COVID-19 mogu ugodno da jedu na terasi restorana. Stariji građani, penzioneri i oni koji imaju narušeno zdravstveno stanje možda neće želeti toliki rizik.

Ako bitate neku terasu gde biste jeli, posmatrajte koliko zaposleni i gosti poštuju smernice nošenja maski i distance. Čak i na otvorenom, stolovi bi trebali biti udaljeni najmanje dva metra. Kupci bi trebalo da nose maske kada ne sede, a zaposleni bi ih trebali nositi stalno.

Veći rizik: jesti u zatvorenom prostoru restorana

Ishrana u zatvorenom delu restorana logično nosi najveći rizik. U nedavnom istraživanju, duplo je veća šansa da imate pozitivan test na COVID-19 ako jedete unutar zatvorenog prostora restorana nego kad jedete kući.

Zaposleni radnici restorana mogu primeniti uobičajene mere:

  • Razmak između stolova najmanje dva metra.
  • Nošenje maski u svakom trenutku.
  • Čišćenje stolova i stolica posle svakog kupca.
  • Ograničavanje broja osoba koji mogu ući unutra.

Čak i ako su ispoštovane gornje mere i dalje postoji rizik da se izložite virusu. Distanca i dezinfekcija ne eliminišu sav rizik. Ako se neko nakašlje ili se smeje ili peva može izbaciti oblak virusa. Ljudi ne nose maske dok jedu, pa je veći rizik u restoranu u odnosu na mesto gde svi nose maske.

U većini restorana konobari moraju uvek da nose maske, ali kupci ih mogu ukloniti kada sednu za sto. Dok naručujete, slobodno zadržite masku na licu.

Nema rizika od prenosa virusa hranom

Neke osobe brinu da bi koronavirus mogli dobiti hranom. Budite bez brige.

Ne postoje dokazi da se COVID-19 može preneti hranom.

Uvek operite ruke pre jela ili pripreme hrane. Međutim, ne opterećujte se da se hranom možete zaraziti, jer se to neće dogoditi.

Ako vam je dosadilo da stalno jedete kod kuće, znajte da je veći rizik od izlaganja COVID-19 tada veći. Ako imate rizične osobe u domaćinstvu, ograničite se na dostavu hrane, makar do tačke dok stariji ukućani ne prime vakcinu.

Vakcinacija je jedan od najvećih izuma ljudske civilizacije i definitivno ključ za obuzdavanje pošasti koja nas je zadesila od prošle godine.

Sa svakom primljenom zvanično registrovanom vakcinom rizik od zaražavanja pada. Imunitet krda ćemo svakako postići, samo je pitanje vremena. Tada ćete moći slobodno jesti van kuće i uživati u omiljenim ukusima kao i pre ove pandemije.