Скочи на садржај

Pesticidi u voću i povrću: šta se najviše prska?

Zbog korone i vanrednog stanja malo ređe smo posećivali pijace, a pesticidi su nam bili zadnja stvar na pameti. A ono, prelepo, mirisno, živopisno domaće rano voće, jagode, nas mami svojom pojavom i mirisom. Cenom ne toliko, jer je kilogram jagoda prve nedelje maja bio oko 600 dinara. U prodavnicama je već odavno bilo uvoznih jagoda, često upola jeftinijih, koje se često razgrabe.

pesticidi
Foto: Pexels

Poslovica, međutim, kaže: ako ne znaš šta je dobro, kupi ono što je skupo. Da li su naše jagode manje prskane od grčkih i da li to znači da su sigurnije? Ne bih rekla.

U toku proizvodnje dešava se da proizvođač ne ispoštuje karencu. Karenca je vreme koje mora da prođe od poslednjeg prskanja pesticida po voću/ povrću pre berbe. Ako nije proteklo dovoljno vremena, u namirnicama imamo ostatke pesticida. I to ne valja. Proizvođači imaju veliku odgovornost kada koriste pesticide kako bi namirnice zaštitili od insekata i bolesti.

Fitosanitarna inspekcija 365 dana u godini radi svoj posao i ne dozvoljava uvoz hrane koja ima ostatke pesticida. Navodno.

Jagode su najčešće prskano voće, odnosno najčešće tretirana namirnica pesticidima u celom svetu. Prema istraživanju Environmental Working Group (EWG) u 2020. godini, posle jagoda (koje su ubedljivo prve) najviše se prska spanać, kelj, nektarine, jabuke, grožđe, breskve, višnje, kruške, paradajz, celer i krompir.

Najbolje po zdravlje je kupovati organski gajeno voće i povrće, dakle od sertifikovanih proizvođača, jer se tu ne primenjuju veštački pesticidi.

Kako se zaštititi od pesticida u namirnicama?

Ako ne znate da li su namirnice koje želite da kupite bilo na pijaci ili u prodavnicama bezbedni, možete ih delimično “očistiti” za desetak minuta. Kako? Jednostavnim potapanjem (na 10 minuta) namirnice u vodu u koju ste rastvorili sodu bikarbonu. Posle toga samo isperite pod mlazom vode i to je sve.

Ovo može ukloniti neke ostatke pesticida i ostalih nečistoća, ali glavni način zaštite je izbor organski gajene hrane.

Pesticidi se ne nalaze u…

Prema istraživanju EWG najbezbednije su sa stanovišta ostatka pesticida sledeće namirnice: avokado, kukuruz šećerac, ananas, luk, papaja, grašak, patlidžan, špargla, karfiol, dinja, brokoli, pečurke, kupus.

Na kraju, razmislite sledeći put kada krenete u kupovinu i ako možete, birajte organsko. Tu pesticidi nemaju šanse.