Скочи на садржај

Inulin: biljna vlakna su prijatelji dobrog zdravlja

Brz način života i nepravilna upotreba antibiotika dovode do rezistentnosti bakterija na antibiotike. U našim crevima imamo na milijarde živih bakterija i mnoge od njih antibiotici potamane. Kada su loše odnosno patogene bakterije u pitanju, onda to nije problem, ali ukoliko se radi o dobrim, korisnim bakterijama, onda je vreme za akciju, kako bi se stanje popravilo.

Probiotik ili prebiotik?

Većina ljudi kada ima stomačne probleme poseže za probioticima. To i lekari savetuju, ali… šta ako bi mnogo brže i bolje mogli da povećate broj dorih bakterija u vašem probavnom sistemu? Kada u telo unesemo prebiotik inulin – hranu za dobre bakterije, one se na svakih 20 minuta dupliraju, što na kraju dovodi do toga kao da smo popili više od 1000 kapsula probiotika. A cena jedne kapsule probiotika i jedne kesice prebiotika je ista. Zvuči jednostavno.

Korisne bakterije stvaraju nepovoljne uslove za rast patogenih mikroorganizama. One pomažu da dobijemo važne hranljive materije i energiju iz hrane, pospešuju apsorpciju kalcijuma, sintezu vitamina B12, regulisanje nivoa šećera u krvi, hormona, neurotransmitera… Izuzetno je važno da imamo što veći broj korisnih bakterija.

Inulin

Savremen čovek unosi jako malo vlaknaste hrane. Rastvorljiva biljna vlakna – PREBIOTICI, od kojih je najjači upravo inulin nalazi se u brojnim namirnicama. Najviše ga ima u korenu biljke cikorije, blago slatkastog je ukusa, može se koristiti kao zaslađivač. On hrani naše dobre bakterije, a kako ga mi ne možemo svariti, ne utiče na povećanje šećera u krvi. Ovo inulin čini odličnim za dijabetičare i ljude na posebnim režimima ishrane. Da biste uneli preporučene dnevne količine inulina potrebno je da pojedete 5 kg banana ili recimo pola kilograma crnog luka.

Najbolji način je da u svoj režim ishrane i lečenja unesete inulin u prahu koji možete konzumirati u bilo koje doba dana, bilo koji obrok ili piće. Pravi izbor su Inulina, proizvodi kompanije Fornatura.

Inulin dolazi u dve varijante: Inulin IQ, neutralnog do blago sladunjavog ukusa i Inulin OFP koji je 40% sladak kao šećer, ali ima upola manje kalorija.

Inulin se lako rastvara u bilo kojoj tečnosti i njegova konzumacija je veoma prijatna, a efekti na zdravlje sveobuhvatni i temeljni. Inulin nije lek, već uspostavlja narušenu ravnotežu unutar našeg organizma. Konzumiranje inulina je najbolji način na koji možete povratiti i zadržati zdravlje debelog creva, a sa njim i uspešno i trajno se rešiti problema koji vuku poreklo upravo iz disfunkcije rada debelog creva i mikroflore u njemu. Samo jedna kesica od 5 g inulina broj korisnih bakterija umnožava za nekoliko stotina milijardi.

Dobrobiti konzumiranja inulina

  • Sprečava zatvor i omogućuje pravilan rad creva: Pomažući razvoj normalne crevne flore, inulin olakšava probavu. Prema mnogim studijama on stimuliše rast bifidobakterija i laktobacila u dozama 5 do 10g dnevno.
  • Pogodan za dijabetičare: U probavnom traktu inulin se pretvara u inulin propinat koji dovodi do pojačanog izlučivanja insulina iz pankreasa i doprinosi regulaciji šećera u krvi. Istovremeno ne povećava nivo glukoze u krvi.
  • Smanjuje rizik od alergija: Više korisnih bakterija smanjuje rizik od pojave alergija na minimum.
  • Utiče na bolji imunitet: Inulin u hrani podstiče stvaranje T-ćelija, važnih za odbrambeni sistem. Hraneći dobre bakterije, jačamo imunitet sistema za varenje, ali i celog organizma.
  • Pomaže kod kandide: Ako u crevima imamo puno dobrih bakterija koje su uz to i dobro nahranjene inulinom, one su sposobne da se bore sa kandidom i spreče je da postane sistemska.
  • Sprečava osteoporozu: Uz inulin se apsorbuje kalcijum i poboljšava sadržaj minerala u kostima i gustina koštane mase.
  • Smanjuje anksioznost i depresiju: Uz inulin se reguliše sinteza serotonina, koji se čak 80% sintetiše u crevima. Ako su mikroflora i rad debelog creva poremećeni i sinteza serotonina je u velikoj meri narušena.
  • Pomažu sintezu vitamina B12: To je veoma važno za vegane, jer ako ne unose namirnice životinjskog porekla, a nemaju dobru mikrofloru, javlja se deficit vitamina B12. Ali, ako su dobre bakterije snabdevene inulinom, same sintetišu vitamin B12.

Inulina: obrok u kesici

Primena inulina je jednostavna. Kesica od 5g rastvori se u napitku ili sladoledu, a može se dodati i u jela: čorbe, sosevi i sl. Samo promešajte i dobili ste prebiotski obrok na prirodan način.

Sponzorisani članak. Izvor: Fornatura d.o.o.