Скочи на садржај

Rolovana juneća šnicla sa povrćem

Kada pripremate nedeljni ručak verujem da njemu pristupate više svečano nego kada je reč o kuvanju radnim danima. Nedeljom po pravilu imamo više slobodnog vremena, koje vam ga ovaj recept sasvim sigurno neće “ukrasti”. Možda ćete više vremena provesti u čekanju na red u mesari i na putu od kuće do pijace i obrnuto nego što vam je potrebno da rolovana juneća šnicla sa povrćem postane realnost. Meni je sasvim sigurno bilo ovako. Da li ste spremni? Krećemo!

rolovana-junetina8

Potrebne namirnice:

  • 600 g juneća šnicla (šol) = 2 šnicle po 300 g
  • 50 g senfa dižon
  • 2 supene kašike suvog biljnog začina (Kulinat natur, bez aditiva)
  • 100 g crvene paprike
  • 100 g šargarepe
  • 80 g crvenog luka
  • 80 g kukuruza šećerca
  • voda

Prilog50 g integralnog pirinča, 1,5 dl vode, malo svežeg lista peršuna, malo šafrana i soli

Priprema:

Dakle, u Metalac posuđu pripremam rolovane juneće šnicle sa povrćem, a kao prilog skuvaću integralni pirinač sa šafranom. Mera (600 g mesa) su dve “XL” šnicle, dakle za dve osobe, što (uz prilog) po jednoj osobi obezbeđuje celih 633 kcal. Najpre, iseckajte šargarepu, papriku i crveni luk sitno, na kockice.

rolovana-junetina1

Juneću šniclu izlupajte tučkom za meso. Pospite je suvim biljnim začinom, premažite senfom i pospite isečenim povrćem uz dodatak kukuruza šećerca (može iz kesice, smrznut).

rolovana-junetina2

Pripremljenim povrćem napunite šniclu premazanu senfom. Urolajte je, pa je zatvorite čačakalicama. Ovako rolovana, šnicla će upiti najviše sokova iz povrća i ravnomernije će se pripremiti. Jasno je da se ona peče od spolja ka unutra.

rolovana-junetina3

U Metalac pekač sipajte malo vode, da prekrije dno pekača i postavite rolovane šnicle na dno. Pokrijte pekač njegovim poklopcem.

rolovana-junetina4

Metalac pekač sa rolovanim šniclama stavite u rernu zagrejanu na 220 stepeni i pecite oko 40 tak minuta, odnosno dok se ne ispeku.

rolovana-junetina6

Dok se meso peče, pripremite prilog. U plitku Standard Metalac šerpu stavite integralni pirinač i dolijte vodu. Pirinač je dobro da odstoji pre kuvanja u vodi, bar pola sata. Kada voda uvri, začinite šafranom i sasvim malo soli. Integralni pirinač se kuva malo duže od belog, ali zdraviji je. Ako želite da vam prilog bude u obliku loptica, upotrebite kašiku za sladoled :)

rolovana-junetina5

Rolovane juneće šnicle su se ispekle, a možete ih pre posluživanja još preliti sopstvenim “saftom”.

rolovana-junetina7

Služite toplo uz prilog od integralnog pirinča (sa par listova peršuna) i čašu kisele vode sa kriškom limuna.

rolovana-junetina9

Prijatno!

Energetska vrednost jela: 1155 kcal

Energetska vrednost jela (sa prilogom): 1266 kcal

Napomene:

Kada kupujete meso, tražite da vam mesar iseče što je moguće veće šnicle, lakše ćete ih napuniti. Juneći šol/ruža su najbolji izbor. Što se tiče priloga, šafran pirinču daje izvanrednu aromu, na slici se to vidi po žutim tragovima. Ne morate ga koristiti, ali ako imate, dobiće pirinač na ukusu.

Metalac pekač je sjajna stvar jer omogućuje kruženje sokova tokom pečenja, pa meso ostaje sočno i ukusno, bez opasnosti da zagori. A da i ne pričam o tome da je mi je rerna na ovaj način čistija. I zdravo i praktično!