Скочи на садржај

Kada pomislim na mak, nekako sasvim slučajno mi misli odlutaju na štrudle ili rezance s makom. Seme maka je uljasto seme dobijeno sušenjem opijumske čaure (Papaver somniferum). Najveći proizvođač semena maka je Turska sa 42 % svetske proizvodnje, slede Češka, Mađarska, Španija i Francuska, dok Srbija pokriva svega 1 %. Još su Sumeri uzgajali ovu biljku, kao i Egipćani. Ovo sitno crno seme ima prečnik manji od milimetra, dok u jednom gramu ima čak 3300 semenki. Kalorijska vrednost semena maka je 525 kcal / 100 g, što znači da je jako kalorično. Ugljenih hidrata sadrži 28g, proteina 18 g, masti oko 41,5 g, vlakna 19,5g.

mak-5Uzgajanje semena maka je u direktnom konfliktu sa proizvodnjom opijuma. Seme najboljeg kvaliteta se dobija kada je mak sazreo i čaure se osušile. Opijum, sa druge strane, se dobija pre nego što čaure sazreju, znači, dok su zelene i pune lateksa, a dok je seme tek počelo da raste. Opijumom se neću baviti u ovom tekstu, već samo semenom, koje se koristi u ishrani.

Mak se u ishrani koristi u izvornom obliku ili kao mleven u obliku paste. Seme se koristi u obliku začina, ukrašavanja, kao zgušnjivač i kao osnovni sastojak jela. Često se koristi u pecivima, testenini, štrudlama i kolačima. Mak se koristi i kao hrana za ptice u nekim mešavinama, jer je veoma hranjivo. Za razliku od čaure i stabljike, seme maka ne sadrži značajne količine opijata.

Kada uđete u pekaru, verovatno ćete se uveriti da neka peciva i mafini sa gornje strane sadrže mak i to cele semenke, baš kao susamovo seme. Ako se melje onda se obično meša sa maslacom ili mlekom i šećerom. Mak u ovom ili sličnom obliku se može naći u kroasanima i štrudlama. Seme maka je puno ulja, pa se obično melje pre upotrebe. Ne praktikuje se čuvanje mlevenog maka dugo vremena da ne užegne.

Seme maka je veoma nutritivno vredno i nije alergeno poput mnogih drugih semenki. U semenu se mogu naći razna hemijska jedinjenja za koja je dokazano da imaju antioksidativna svojstva, da sprečavaju bolesti i jačaju imunitet. Jedinstven ukus semena je usled sadržaja ulja koji čini i 42% mase. Seme maka je bogato mononezasićenim masnim kiselinama, koje snižavaju LDL (loš) holesterol i sprečavaju bolesti krvnih sudova. Omotač semena maka je bogat biljnim vlaknima, čak 19,5% od mase semena, što je odlično protiv opstipacije.

Semenke su bogate vitaminima B kompleksa i raznim mineralima: gvožđem, bakrom, kalijumom, manganom, cinkom i magnezijumom. Bakar je bitan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, cink učestvuje u radu mnogih enzima zaduženih za rast i razvoj, kalijum je osnovna komponenta ćelijskih tečnosti i kontroliše rad srca i krvni pritisak. Seme maka sadrži male kočinije alkaloida: morfina (morfijuma), kodeina, papaverina, tebaina i drugih. One imaju minimalan ali pozitivan uticaj na nervni sistem: smanjuju nervozu, uspavljuju i smanjuju bol.

Ono što morate voditi računa je da ukoliko volite proizvode koje sadrže mak – on daje lažnu sliku pozitivnog testa na opijate. To znači da ako volite štrudlu od maka, možete lako “pasti” na testu na opijate (drogu). Verovatno zbog toga što ipak sadrži opijum seme maka zabranjeno u nekim zemljama: Singapuru, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U Emiratima možete da zaglavite u zatvoru ukoliko vam pronađu mak u prtljagu.

Kao što znate, sportisti su najčešće na meti testiranja na opijate. Njima ne preporučujem da koriste ovo crno seme u bilo kojem obliku. Svi ostali mogu, ali naravno, umereno.