Скочи на садржај

Zdrava priprema hrane u “Metalac” posuđu

Ovo nije kuvarski blog. Ovo je mesto gde želim da promovišem zdrave navike u ishrani, a jedan od “pomagača” u putu do tog cilja je i pravo posuđe.

Da bi bili zdravi ili da bi se vaše zdravstveno stanje popravilo, važno je na kakav način pristupamo hrani, kako je kupujemo, pripremamo i konzumiramo. Potrebno je znati šta je dobro, šta ne valja, šta treba da uradimo i na koji način. Primećujem u statistikama sajta da se dosta čita o dijetalnima jelima. Vreme je da toj kategoriji posvetim malo više pažnje.

Zdrava priprema hrane

Zdrava priprema hrane je samo jedan mali deo kulinarskog umeća u kojem nema mesta za pohovanje i prženje, znači načine pripreme u kojima dominira ulje ili mast. Takođe, zdrava hrana u sebi nebi trebala da sadrži ni šećer ni aditive, koje nisu koristile ni naše prabake. Kada pogledate koliko onda ostaje slobodnog prostora za kuvanje, možete se i zabrinuti, ali verujte da je i u savremenoj kuhinji to moguće. I da nije nimalo komplikovano.

Jela u dijetalnoj ishrani treba da smanjuju rizike od hroničnih oboljenja kao što su dijabetes, holesterol, bolesti srca i krvnih sudova, hipertenzije i druga, a obolelima od ovih bolesti bi trebalo da utiču na smanjenje tegoba. Hrana može biti lek, ali ne zamenjuje terapiju koju odredi lekar.

U sledećih 15 nedelja, svakog ponedeljka (od 22.10.2012.) pripremiću po jedno zanimljivo i jednostavno dijetalno jelo, koje je i zdravo i ukusno.

Zašto “Metalac”?

0310-metalacNjihovo emajlirano posuđe sam koristila otkako sam počela da kao mala eksperimentišem po kuhinji. Do sada sam probala i razne tiganje i plehove sa teflonskim premazom i upravo tiganj iz “Metalca”  mi je najduže trajao. Zainteresovala sam se i za novu liniju EcoTava Ceramics posuđa i verujem da je po kvalitetu na nivou ili čak iznad onog tefloniziranog. Uostalom, uveriću se i sama tokom ovih 15 nedelja.

Emajlirano posuđe dobro prenosi toplotu, otporno je na sve uticaje tokom pripreme hrane, ne izaziva bilo kakve alergijeske reakcije, dugo traje i lako se održava. Prilikom zagrevanja, ne ostavljajte praznu šerpu na ringli.

Teflonizirano posuđe ne daje mogućnost hrani da se prilepi i zagori jer je potrebna mala količina masnoće. Nije prikladna za pripremu na visokoj temperaturi, kao ni za sečenje u samoj posudi. Ako morate mešati, koristite drvene špatule ili varjače. Prilikom pranja ne smete ga ribati oštrim predmetima ni abrazivnim sredstvima.

EcoTava Ceramics je aluminijumsko posuđe sa nelepljivim keramičkim premazom izuzetne glatkoće i nelepljivih osobina. Lako je za čišćenje i idealno rešenje za zdravo, moderno i zabavno kuvanje.

keramika

Zašto “Metalac”? Kvalitetno, a domaće.