Скочи на садржај

Ishranom protiv sunčevih UV zraka

Kada dani postanu ovoliko dugi i topli, spas tražimo u prirodi, hladu, hladnom piću i plaži. Ako smo izloženi suncu pri izrazito velikom indeksu UV zraka, rizikujemo da izgorimo, čak i ako se donekle pridržavamo saveta o zaštiti. Koža je ta koja nas štiti od spoljnih uticaja, a ako smo predugo na suncu, recimo uživajući pored bazena ili na moru, stavljamo sebe u opasnost od opekotina, ali i od raka.

Sunčeva svetlost je sastavljena od različitih talasnih dužina, a za kožu su najopasnija (ultraljubičasta) UVA i UVB zračenja. Najveći broj sredstava za zaštitu štiti od UVB zračenja koje je najzaslužnije za pojavu opekotina. UVA zračenje je uglavnom ono koje oštećuje DNK kože. Dokazano je da naša koža “pamti” sve što u toku svog životnog veka doživi. Ona je poput CD-a sa vašim omiljenim pesmama, gde kad ih jednom narežete, više ih ne možete obrisati. Oštećenja kože usled godina izlaganja UV zračenju mogu biti očigledna – fleke i pege, mladeži i bore na mestima koja su najčešće trpela oštećenja od UV zračenja.

S druge strane, dokazano je da određene hranjive materije poput antioksidanasa – vitamina C i E i  minerala selena imaju sposobnost da preuprede ili čak u određenoj meri i pomažu da se zacele oštećenja izazvana ultraljubičastim zračenjem. Redovnim konzumiranjem namirnica koje su bogate ovim vitaminima pomoći ćete vašoj koži da malo teže izgori i da se lakše oporavi ako se to ipak desi. Ne očekujte čudo –  da ishranom zamenite preparate za zaštitu kože, ali kombinacijom uravnotežene pravilne ishrane i zaštitnih sredstava učinićete najbolje za zdravlje vaše kože.

Uživajte u ishrani bogatoj vitaminom C u vidu paradajza, paprike, lubenice, citrusnog voća, brokolija, jagoda, malina, borovnica, a vitamin E pronađite u bademima, avokadu, spanaću, maslinama, semenkama suncokreta i bundeve. Na sreću, uopšte nije teško pronaći recepte za kombinovanje pomenutih namirnica u ukusne obroke. Selen je najzastupljeniji u pečurkama i ribi poput tunjevine, lososa, surimija itd.

Nedavno je u Nemačkoj rađeno istraživanje uticaja konzumiranja maslinovog ulja i paradajz pirea u okviru uobičajene ishrane na uticaj zaštite kože od sunčevih UV zraka. Obe namirnice su bogate antioksidansima, maslinovo ulje fitonutrijentima, a paradajz pire likopenom i fenolima. Utvrđeno je da su subjekti koji su imali dijetu sa pomenutim antioksidansima imali 35 % manje crvenila kože izložene UV zračenju od kontolne grupe koja je imala uobičajenu ishranu.

Postoje, dakle, činjenice da ishranom možemo povećati otpornost organizma i na UV zračenje, ali ako planirate da provedete na suncu više od nekoliko minuta, pored dobre ishrane obavezno nanesite na kožu sredstvo za zaštitu u vidu losiona za sunčanje sa što je većim zaštitnim faktorom, recimo 40 ili 50 ili potražite hladovinu. Zračenje je najjače od 10 do 16h, pa ako možete, izađite pre ili posle tog vremena. U ishrani izbegavajte prerađevine i osvežavajuća pića bez voćnog sadržaja i alkohol.