Скочи на садржај

Kesten: malo masti, puno vlakana i ni malo glutena

kesten2Kada pečeni kesten u jesen ili zimu zamiriše ulicom, da li tada pomislite koliko je ova namirnica zdrava? Kesten se prvenstveno uzgaja u Kini, Japanu, Italiji i Španiji. Postoji preko 100 vrsta kestena. Kesten se obično jede pečen, kuvan ili pržen i često se dodaje u nadeve ili supe, ili služi kao prilog. Takođe od kestena pravi i brašno. Kesten je najzastupljeniji u toku jeseni i zime, ali prerađen, kesten je dostupan tokom cele godine. Poznat je po slatkom ukusu i blagoj teksturi.

Svež plod kestena ima 170 kalorija na 100 grama jestivog dela ploda, što je znatno manje od raznog koštuničavog voća: lešnika, badema, oraha koji sadrže i po tri puta više kalorija. Kesten kao i njegovi “koštuničavi rođaci” ne sadrži holesterol. U kestenu ćete naći malu količinu masti, uglavnom nezasićene i što je veoma važno – ne sadrži gluten. Zbog toga je idealna namirnica kod osoba obolelih od celijakije.

Sadržaj ugljenih hidrata kod kestena je uporediv onome kod žitarica, na primer pšenice i pirinča, a ima dva puta veći sadžaj skroba od krompira. Kesten je bogat šećerima, čak 8 % jestivog dela ploda su razni šećeri: glukoza, fruktoza i drugi. Bogat je mineralima fostorom i kalcijumom, a sadrži i manju količinu gvožđa i vitamina B-kompleksa.

Kesten je nutritivno vredna namirnica i preporučuje se u ishrani u slučajevima iscrpljenosti.

Plod kestena ima visok sadržaj vode (oko 50%) i treba ga čuvati na hladnom i suvom mestu kao povrće. Neoljušten kesten može biti smešten na hladnom, suvom mestu nedelju dana ili ako se čuva u frižideru može trajati do mesec dana. Smrznuti kesten može trajati do šest meseci.

Prilikom pečenja kestena obratite pažnju da vam plod kestena ne eksplodira. Pre stavljanja u zagrejanu rernu, dobro ga posušite i zasecite. Kada je pripremljen, kesten je delikatan i sličan mladom pečenom krompiru, ali ima ukus koštuničavog voća.

Kesten se može i sušiti i mleti u brašno, koje se koristi za pripremu hleba, kolača, paste. Kestenovo brašno se može naći u prodavnicama zdrave hrane a hleb od kestenovog brašna može zadržati svežinu i do dve nedelje. Kesten se u čorbama upotrebljava za zgušnjavanje. Pire od kestena se lako može naći u prodavnicama i poslastičarnicama i omiljena je poslastica mnogih.

Autor: Jasna Anđelković,
Objavljeno u listu Politika (Spektar)

3 мишљења на „Kesten: malo masti, puno vlakana i ni malo glutena“

  1. Dvadesetak dana sam držao kestenje na poluzatvorenoj terasi na pločicama – dehidrirali su i pokvarili su se ! Kolega mi je savjetovao da ih stavim u frižider – mislio sam da se šali na moj račun !
    Na godinu ili u frižider ili u zamrzivač – HVALA VAM !

Затворено за коментаре.

Ознаке: