Скочи на садржај

Voće: breskva i kajsija

 

breskveBreskva je voće koje se veoma rano upotrebljava u ljudskoj ishrani. Postoji veliki broj vrsta dobijenih selekcijom, tako da sa stanovišta ishrane sve su dobrog kvaliteta. Ima malu energetsku vrednost, pa se preporučuje  gojaznim osobama. Od ugljenih hidrata sadrži oko 12% prostih šećera (glukoza, fruktoza).

Od mineralnih sastojaka naročito je bogata kalijumom, a od vitamina naročito A i PP. Vitamini su, pre svega koncentrisani u ljusci pa se preporučuje da se breskva jedu neoljuštene, izuzev kod osoba kod kojih naročito maljava ljuska izaziva nadražaj creva.

Breskve su veoma korisne za zdravlje i imaju diuretična i laksativna svojstva. Detaljnije o breskvi: OVDE.

 

kajsijaKasjija spada u veoma cenjeno voće kako u svežem tako i u prerađenom obliku. Od ugljenih hidrata  treba spomenuti glukozu i fruktozu, dok u zrelijim plodovima ima i saharoze, zatim jabučne, limunske i vinske kiseline, pektina i taninskih jedinjenja.

Kajsija se posebno ističe u bogatstvu vitamina, a naročito karotina koji daje narandžastu boju. Mineralne supstance su takođe zastupljene, gde treba spomenuti gvožđe i jod.  Kajsija može izazvati probavne smetnje kod osetljivih sistema organa za varenje zato se preporučuje, kod takvih osoba, da ga uzimaju u obliku soka, kompota  i džemova. Detaljnije o kajsiji: OVDE.