Скочи на садржај

Pomfrit: brza hrana puna ulja!

Pomfrit je najukusnija varijanta krompira, naravno nezdrava i osnova je svakog brzog obroka. Ide sjajno uz neki burger, giros, pohovani batak ili nešto sasvim četvrto. Brzo živimo, brzo se i hranimo… a jel zaista moramo baš ovako, klošarski?

Naravno, pomfrit je i sinonim za višak kilograma i to baš na onim mestima gde nam ne treba. Sve bi to bilo OK da je pomfrit jedna nutritivno vredna namirnica, jer i orasi su kalorični a opet zdravi. Pomfrit nije. Tu nema ničega vrednog, ni minerala, ni vitamina… vlakana, ma kakvi. Samo ugljeni hidrati, proteini, so i puuuno ulja u kojem se pomfrit prži.

Pomfrit i sadržaj ulja

Kada isečete krompir koji planirate da pržite, on sadrži svega 0,1% masnoća (nazovimo to uljem). Tokom prženja površinski sloj krompira brže gubi vodu od unutrašnjeg i upija ulje stvarajući onu finu strukturu koji mnogi tinejdžeri prosto obožavaju: vruć, (pre)slan, blago hrskav spolja i mekan iznutra.

Dakle, kroz pore kroz koje je izašla voda, ušlo je ulje i napravilo onaj prepoznatljiv ukus. Naravno i od vrste krompira, ulja i dužine prženja zavisi koliko će na kraju ulja biti u onom prženom zalogaju. Razlike, pak nisu drastične.

S obzirom da se prženjem krompira gubi voda, procenat ugljenih hidrata u odnosu na sirov krompir (prosečan) skače sa 17,5% na 49%, proteini sa 2% idu na 5%, a masnoće sa tričavih 0,1% dolaze do fantastičnih 46% !!!

Znači, od 100 grama pomfrita, 46 grama je ulje. Slobodno proverite na netu, nije nikakva tajna. Od pomfrita je samo gora kombinacija da ga jedete sa majonezom. Ovoliko “nauljavanja” nikome nije dobra donelo. Trans masti na “izvol’te”!

Alternativa iz rerne

Kako su trans masti koje dobijaju prženjem u dubokoj masnoći neprijatelj svakog razumnog čoveka, prostom zamenom načina pripreme promenićete i krajnji rezultat.

Suvopečeni pomfrit koji ste sami isekli od svežeg krompira i poređali na papir za pečenje i pekli u rerni ima donekle ukus “originala” iz friteze, ali je neuporedivo zdravija alternativa. Takođe, on je još ukusniji ako koristite batat umesto običnog crvenog ili belog krompira. Posolite kao prosjak i uživajte kao kralj.

Batat (slatki krompir) se u poslednje vreme sve više uzgaja i svakako spada u zdrave namirnice. Ako imate vremena, probajte, možda i promenite navike?