Скочи на садржај

Gojaznost utiče i na zdravlje kože

Gojaznost ima brojne efekte na različite sisteme koji dovode do fizioloških promena. Dakle, ona otvora put ka razvoju bolesti poput visokog krvnog pritiska, srčanih bolesti, visokog holesterola u krvi i dijabetesa tipa 2.

Pored toga, povećan je rizik od masne bolesti jetre, bolesti žučne kese, osteoartritisa i određenih vrsta karcinoma. Opšta je procena da troškovi lečenja bolesti povezanih sa gojaznošću doprinose 2-7% ukupnih nacionalnih troškova zdravstvene zaštite u razvijenim zemljama.

Gojaznost i zdravlje kože

Gojaznost ima niz efekata na zdravlje kože. Gojaznost utiče na osnovne funkcije kože (barijera), rad znojnih žlezda i proizvodnju sebuma koji održavaju kožu hidriranu, ali ima i uticaj na limfne kanale ispod kože, strukturu kolagena i zarastanje rana i zadebljenje delova kože.

 • Potkožno masno tkivo kod osoba normalne uhranjenosti pruža izolaciju i služi za skladištenje energije. Potkožno masno tkivo sadrži adipocite koji luče endokrine hormonske peptide poput leptina i faktora tumorske nekroze. Gojazne osobe imaju višak potkožnih masti, pa i ovih hormona.
 • Gojaznost u velikoj meri povećava gubitak vode iz kože. Kod pacijenata sa gojaznošću koža je veoma suva i rane teško zarastaju.
 • Sebum igra glavnu ulogu u razvoju akni. To je masna supstanca koja se proizvodi kako bi koža zadržala vlagu i gustinu. Akne se javljaju kada su znojni kanali blokirani. Akne su, kod odraslih, očigledna pojava povezana sa gojaznošću.
 • Gojazni pacijenti imaju tendenciju da se znoje više zbog dubokih slojeva potkožnih masti. A znoj ne miriše baš najbolje.
 • Gojaznost otežava tj. usporava limfni tok. To dovodi do nakupljanja limfne tečnosti bogate proteinima u potkožnom tkivu.
 • Gojaznost menja cirkulaciju krvi kroz kožu. Protok krvi u koži se povećava kod gojaznih osoba.
 • Gojaznost je takođe povezana sa promenama u strukturi kolagena. Kolagen oblikuje strukturu kože i pomaže u lečenju rana. Međutim, gojazni pacijenti retko imaju izražene bore na licu zbog povećane potkožne masti.

Stanje kože kod gojaznih osoba

 1. Acanthosis nigricans: Ovo je najčešći problem kože kod gojaznosti. Acanthosis nigricans se pojavljuju kao baršunaste, simetrične tamne površine. Najčešće se primećuje na preponama, vratu, laktovima, zglobovima i licu. Acanthosis nigricans je povezan sa insulinskom rezistencijom.
 2. Infekcije kože: gojazne osobe imaju veći rizik od infekcija kože, kao što je na primer infekcija kandidom.
 3. Acrochordons: Ovo su meke smeđe papule ili izrasline koji se obično vide na vratu, pazuhu i preponama.
 4. Keratosis pilaris: One vode dovode do formiranja izraslina na spoljnim površinama ruku.
 5. Hiperandrogenizam kod žena: Ovo stanje je uzrokovano visokim nivoom muških hormona, a povezuje se sa policističkim bolestima jajnika i insulinskom rezistencijom.
 6.  Strije (Striae distensae): Strije su dugačke paralelne linije na koži se nalaze u područjima gde je koža najzategnutija – na grudima, zadnjici, stomaku i butinama. Pojavljuju se kao crvene potom menjaju boju ka ljubičastoj i na kraju beloj.
 7. Adipoza dolorosa: Ovo je retko stanje sa višestrukim bolnim, potkožnim lipomima kod gojaznih žena u postmenopauzi.

Šta učiniti?

Ako vam je BMI visok, promenite loše navike koje su dovele do te činjenice. Manja kilaža znači i manji rizik od svega pomenutog, a baš kako ste i videli, gozajnost nema pozitivnu stranu. Ukoliko je šteta već načinjena, borite se protiv posledica, ali pre svega i protiv uzroka.

Vodite aktivniji život, hranite se zdravije, bavite se nekim vidom fizičke aktivnosti primerenog vašem uzrastu, polu i opštem stanju. Izbacite rđave navike i prigrlite one zdrave. Ne preskačite obroke i ne preterujte ni u čemu.

Ne dozvolite da vam debljina kroji sudbinu. Borite se za sebe, jer to je glavna borba.