Скочи на садржај

U kojim slučajevima se ne drži dijeta?

trudnoca-bez-dijeta

Dijeta za zdrave osobe nije ista kao dijeta za bolesne, a kako smo svi mi različiti, sigurno je samo jedno: nema dijeta univerzalna za sve, ni u pogledu namirnica, niti u pogledu kalorijske vrednosti. Isto tako ne može se reći da apsolutno svi mogu da budu na dijeti. Ne mogu i ne smeju. U stručnom radu ponekad se trudim da objasnim zašto neka osoba ne treba da drži dijetu i u tim slučajevima dešava se da nailazim i na nerazumevanje.

Postoje kategorije osoba koje nebi trebale i nebi smele da drže dijetu. Zašto? Jednostavno, nalaze se u određenom stanju ili su bolesne, čime bi dijeta mogla nepovoljno da utiče na njihovo zdravstveno stanje, što je ipak ozbiljnije od benefita koje bi dobili ako bi držali dijetu.

Nema dijeta za… šta?

  • Trudnoća i laktacija su stanja u kojima se ne preporučuje gubitak telesne mase. Ako majka doji bebu, ona ima poovećane kalorijske potrebe (prosečnih dodatih 500 kcal dnevno) da bi obezbedila adekvatnu produkciju mleka.
    • U slučaju laktacije, ako je majka preterano uhranjena ili gojazna, gubitak telesne težine od dva kilograma mesečno neće uticati na smanjenje produkcije mleka.
    • U trudnoći nema redukcionih dijeta, dok ih u laktaciji ima ukoliko majka ima dovoljno mleka. Dijeta ne sme biti agresivana.
  • Mentalni poremećaji, na primer, šizofrenija moraju biti predhodno stabilizovani od strane neuropsihijatra, da bi se sprovodila redukciona dijeta. Stabilizacija stanja je vrlo važana za efikasnost tretmana gubitka težine.
  • Nestabilno kliničko stanje koje zahteva lečenje ili hirušku proceduru, a može se pogoršati dijetom zahteva odlaganje dijetoterapije. Dijeta se sprovodi uz kliničku procenu, a isključuje se kod holelitijaze (kamenčići u žučnoj kesi) i osteoporoze.
    • Ukoliko pacijent ima kamenčiće u žučnoj kesi stanje se može pogoršati sa gubitkom telesne težine, zbog toga pre nego što se donese odluka o redukcionoj dijeti moraju se proceniti rizici i dobrobiti za pacijenta od tretmana. Povećan rizik za stavranje žučnih kamenčića nastaje ako je BMI veći od 25.
    • Osteoporoza takođe može biti pogorašana gubitkom telesne mase pa se mora doneti odluka, proceniti rizik i dobrobit kod redukcije telesne mase. Evidentno je da povišena telesna masa i telesne masti čuvaju integritet kostiju, u smislu gustine, a da ga gubitak telesne mase rezultira u smanjenju mineralizacije kosti i povećava rizik od preloma. Dobrobiti gubitka telesne mase kod ovakvih pacijenta su veća mobilnost, smanjeni rizik od artritisa i smanjeni rizik od fraktura. Lekar/nutricionista se može dogovoriti sa pacijentom da li će se sprovoditi redukciona dijeta. Ili za odražavanje telesne težine da bi se prevenirao eventualni razvoj gojaznosti.
  • Dijeta se trajno isključuje kod anoreksije i terminalnih stadijuma bolesti.

Zaključak

Nutricionista, baš kao i lekar ili psiholog mora da deluje isključivo u pravcu dobrobiti pacijenta i da ne stavlja materijalni interes ispred zdravlja. Ako se nalazite u nekom od pomenutih slučajeva u kojim nema dijeta, uzdržite se. Ukoliko ste trudni, sačekajte sa dijetom do momenta kada se oporavite od porođaja. Ono što mogu toplo da vam preporučim je da ukoliko možete, usvojite zdrave navike. Na blogu pronađite savete kako da to uradite. Zdravi bili!