Скочи на садржај

Žito sa bademom i mlekom

Potrebne namirnice:

  • 60 g pšenice
  • 200 ml mleka od 1,6 % mm
  • 30 g badema
  • voda

Priprema:

Pšenicu proberite, operite i potopite preko noći da odstoji (ili oko 6 sati). Iscedite pšenicu i stavite je u manji dublju emajliranu šerpu od Metalca.  U šerpu naspite vodu (zapreminski duplo više od pšenice) i stavite da se pšenica kuva. Poklopite Metalac emajliranu šerpu dok voda ne proključa.

Kada je voda počela da ključa, smanjite temperaturu na srednju, otklopite šerpu i nastavite s kuvanjem još 10-15 minuta.

Posle toga poklopljenu Metalac šerpu sa vodom i pšenicom brzo umotajte u krpu i pokrijte sa još nekoliko krpa, da bi pšenica još više nabubrila. Isti način utopljavanja se primenjuje i prilikom kuvanja domaćeg soka od paradajza. Na ovaj način se pšenica sporo hladi, trebaće joj nekoliko sati da se ohladi.

Za to vreme pozabavite se bademima. U vrelu vodu potopite bademe, kako bi im se lakše skinula opna. Kožicu badema treba uvek skinuti jer sadrži opore i toksične materije. Dovoljno je da budu u vodi 3-5 minuta. Bademe ogulite i iseckajte na sitno.

U činiju stavite proceđenu pšenicu i pospite je seckanim bademima. Preko svega prelijte mleko.

Dobili ste zdrav obrok. Nije bilo brzo, ali je vredelo. Prijatno.

Energetska vrednost obroka: 518 kcal

Napomena:

U ovom receptu sam koristila manju emajliranu šerpu od Metalca. Pored pomenute kombinacije pšenica sa bademima i mlekom, takođe se može kombinovati sa medom ili malteksom, orasima i pšeničnim klicama. Kuvana pšenica se takođe može kombinovati sa neskrobnim povrćem za pripremanje slanih i neutralnih jela. Vodu od kuvanja žita takođe možete koristiti jer je veoma nutritivno vredna.

1 мишљење на „Žito sa bademom i mlekom“

Затворено за коментаре.