Скочи на садржај

Telo vreteno…

Masne naslage

Jedna od najvidljivijih karakteristika kojima se žene razlikuju od muškaraca je telesna građa. Prosečan muškarac ima 8-22% telesne masti, dok prosečna žena imaju znatno veći procenat koji se kreće od 20-35%. Masne naslage se nalaze ispod kože, između unutrašnjih organa (u cilju zaštite), a kod žena se nalaze i u grudima, predelu kukova i butina. Ove specifične masne naslage kod žena igraju ulogu u reproduktivnom procesu.

S obzirom na ovoliki procenat masti koji imamo, jasno je da ipak mi, žene, više patimo od viška kilograma nego muškarci. Međutim, da li znate da se neke žene mnogo lakše ugoje od drugih? Pored razlike u polovima, postoji i razlika među samim tipovima ženskog tela.

Tipovi ženskog tela

Neko ih klasifikuje po voću, geometrijskim oblicima ili nekom sasvim trećem kriterijumu, ali kako god da ih nazovete postoje četiri osnovna tipa ženskog tela. Oni su genetski uslovljeni i to je nešto što ne možete da promenite. To su ginoidni, androidini (mezomorfni), tiroidni (ektomorfni) i limfatični (endomorfni) tip. Ovi tipovi se razlikuju u nekim karakteristikama, pa ako planirate da smršate, prvo proverite koji je vaš tip tela. Tada ćete lakše razumeti i gde telo nagomilava masne naslage.

Ginoidni tip

Ovaj tip nastaje kada prevlada ženski hormon estrogen u odnosu na progesteron. Žene koje imaju ovaj tip tela imaju obline, dakle veće grudi, obimnu zadnjicu i mali struk. Kod ginoidnog tipa usled dominacije estrogena masne naslage se gomilaju u predelu kukova i zadnjice, uz pojavu celulita. Telo je oblika kruške.

Osobe ginoidnog tipa obično vole slatkiše, ali i kaloričnu, masnu hranu, koja pojačava njihovu osetljivost na estrogen, koji je i glavni krivac za nagomilavanje masnog tkiva. Kod dijeta sa restrikcijom unosa masti odnosno kalorija, kod ovog tipa se može očekivati da znatno brže gubi masne naslage iz gornjeg dela tela, dakle, grudi, ramena, a ipak manje iz predela kukova i zadnjice. Strategija mršavljenja koja podrazumeva dovoljno kalorija uz izbalansiranu ishranu gde postoji pojačana fizička aktivnost ipak daje bolje rezultate. Kratko rečeno, ako hoćete da smršate, potrebno je i fizički da se aktivirate.

Ako ste predstavnica ovog tipa, znajte da je ovo najčešći tip ženskog tela. Ako želite da zadržite liniju, najbolje je da se zdravo hranite i imate redovnu fizičku aktivnost. Primer ginoidnog tipa je Merilin Monro.

Androidni (mezomorfni) tip

Ove osobe imaju mišićavu građu, što znači da kod njih postoje i muški hormoni. Kod androidnog tipa, ramena su široka, kao i grudni koš, dok su ekstremiteti jači (mišićavi). Karlica je manja, uskog su struka, a kukovi i zadnjica nisu izraženi.

Ukoliko je osoba gojazna, ona gomila masne naslage u gornjem delu tela. Ukoliko androidna osoba ima celulit, on se uglavnom pojavljuje u abdominalnom području, stomaku i nešto manje u zadnjici. Što se tiče omiljene hrane, ove osobe vole slanu hranu bogatu holesterolom. Ovo ne znači da će ove osobe imati visok holesterol, jer ga telo pretvara u steroidne hormone koji su zaslužni za mišićavu građu.

Atletski građene dame su pune energije, fizički sposobne za mnoge aktivnosti, a svoju liniju regulišu pravim odnosom ishrane i fizičke aktivnosti. Ukoliko se ovakve dame ne bave fizičkom aktivnošću i imaju posao u kancelariji, uz ishranu koja je bogata kalorijama, mogu se ugojiti. Kosti kod androidnog tipa su krupne i jake.

Ovo su osobe od akcije, a sebe pronalaze u poslovima koji su u vezi sa kretanjem. Odlične su instruktorke plesa, aerobika, plivanja, najkraće rečeno – odlično se snalaze u svim sportovima. Snaga i izdržljivost uz eleganiciju. Primer je Demi Mur.

Tiroidni (ektomorfni) tip

Dame sa ovim tipom tela uglavnom nemaju problema sa masnim naslagama, jer je njihov metabolizam brz. Procenat masti im je uvek u donjoj granici za žene, a celulit kod njih gotovo da i ne postoji. Osobe koje imaju tiroidni tip imaju duge ekstremitete i fine, uske kosti.  Građa im je relativno linearna i nežna, karlica i kukovi su im uži.

Od namirnica ove osobe obično vole kafu i zaslađuju je zaslađivačima. Pored kofeina, vole i druge stimulanse poput nikotina. Imaju problem sa nivoom šećera u krvi, pa češće nego drugi tipovi osećaju zamor, pa zbog toga i traže stimulanse i slatko.

Osobe sa tiroidnim tipom naročito treba da obrate pažnju kada se bave fizičkim aktivnstima, jer su im zglobovi i kosti osetljive, pa se lakše mogu povrediti od osoba drugih tipova. Primer za ovaj tip su gotovo sve manekenke i mnoge pevačice.

Limfatični (endomorfni) tip

Ove osobe imaju veoma spor metabolizam, što za posledicu ima gojaznost na svim delovima tela. Za gojaznost kod ovog tipa tela može se okriviti disfunkcionalni limfni sistem kod kojeg se tečnosti zadržavaju umesto da se kreću. Subjektivni osećaj kod osoba sa ovim tipom je izgledaju deblje nego što je njihova telesna masa.

Celulit je veoma česta pojava kod ovog tipa. Osobe sa limfatičnim tipom tela vole da jedu mlečne proizvode, a ne vole da se kreću, niti da obavljaju neke fizičke aktivnosti. I jedno i drugo za posledicu ima pogoršanje stanja sa celulitom.

Ako pripadate ovom tipu, a želite da smršate, taj efekat je sasvim sigurno ostvariv, pa nemojte da se obeshrabrite. Potrebno je da osoba promeni način ishrane, ali i da uvede obaveznu fizičku aktivnost. Primer ovog tipa je Opra Vinfri.

4 мишљења на „Telo vreteno…“

  1. Draga Jasna svaka cast na simpaticnom i bas lepo objasnjenom textu…jedino sto nisam bas sigurna dal sam A ili T tip….nisam sigurna za koji tacno da se opredelim…pozdrav!!

Затворено за коментаре.