Скочи на садржај

Praziluk: Ljuti melem iz Sredozemlja

Praziluk (prasa) je dvogodišnja biljka poreklom iz Sredozemlja, dnevno povrtarska kultura koja je poznata još od starog Egipta gde je posebno cenjena kao povrće, ali i lekovita biljka.

Praziluk sadrži dosta vode a malo kalorija ( 28 kcal/1oog) tako da je pogodan za dijetalnu ishranu, kao diuretik i za čišćenje organizma, ali sadrži i dosta korisne sastojke: beta karoten, belančevine, biljna vlakna, biljne masti, kalijum , kalcijum, biljne masti, biljne hormone, vitamine A, B, C, E… Povoljno je što sadrži i male količine šećera i soli.

U ishrani se koriste koren stablo i listovi praziluka. Praziluk se u ishrani koristi kao dodatak salatama, supama, pitama ili pržen sa jajima. Nije pogodan za čuvanje u zamrzivaču, mada se u frižideru (nezamrznut) može čuvati 7 do 10 dana.

Praziluk povoljno deluje na organizam kod mnogih bolesti: alergije, astme, atrerioskleroze,  bolesti srca i krvnih sudova, bronhitisa, depresije, kašlja, kamena u bubregu, impotencije, pada imuniteta, šećerne bolesti…

Praziluk čisti krvne sudove od masnih naslaga i povišenog holesterola. Može se koristiti kao diuretik, antioksidans i povoljno deluje protiv mikroba (kao neka vrsta antibiotika). Pošto praziluk sadrži dosta hranljivih i lekovitih sastojaka a malo kalorija, koristi se u mnogim dijetama protiv gojaznosti i za održavanje vitke linije.

Dame mogu da ga koriste i u svrhu lepote. Vitamin E i karoten koji poseduje dragoceni su za negu kože.

Praziluk je korisno povrće kao hrana, kao prirodan lek za prevenciju i lečenje mnogih bolesti, pa ga preporučujemo za ishranu. Ipak, ne treba preterivati sa dnevnim količinama praziluka, pošto u većim količinama može biti i štetan za organizam.

Jasna Anđelković
Objavljeno u časopisu “Dijeta i lepota”

2 мишљења на „Praziluk: Ljuti melem iz Sredozemlja“

  1. Pobogu Jasna ,gde ovo sad pročitah! Obožavam praziluk u proji i to sa pravim kukuruznim brašnom,a to je tako divan spoj i Vaša dva bloga .Hvala za korisne informacije!
    Veeeeliki pozdrav !

  2. :))) Veeeliki pozdrav i za Vas. Drago mi je da Vam se dopadaju moji tekstovi, kao i recepti sa iz mog kuvara. Uživajte i dalje čitajući …

Затворено за коментаре.