Скочи на садржај

Starenje i ishrana

Starenje

Još ne postoji čudotvoran lek ili neki drugi postupak koji bi mogao da spreči pojavu fizičkih simptoma starenja ili produži ljudski život. Postoje, međutim, moge bezopasne i prirodne metode kojima se mogu umanjiti neke od tegoba vezanih za starenje i ostati u što je boljem zdravlju i raspoloženju kako bismo mogli da uživamo do maksimuma u prirodnom životnom veku. Starenje je povezano sa sve sporijom deobom ćelija, mehaničkim trošenjem organizma, stalnim smanjenjem broja moždanih ćelija, genetskim oštećenjima zbog raznih faktora okruženja i stavranja slobodnih radikala kao štetnog ishoda oksidacije.

Ovi nestabilni molekuli kiseonika nastaju tokom normalnog procesa proizvodnje energije u ćelijama, ali njihov broj se povećava zbog činjenica kao što su pušenje, nezdrava ishrana i anksioznost. Njihovo delovanje na organizam tokom starenja podrazumeva gubitak elastičnosti kože, krvnih sudova i tetiva, kao i progresivno slabljenje funcije pojedinih organa i zglobova. Ako još u mladosti postavite temelje dobrog zdravlja mnogo je verovatnije da ćete ga zadržati i u starijim godinama.

Ishrana

Osobe koje se pravilno hrane i ne pate od gojaznosti stare sporije i u manjoj meri obolevaju od raznih bolesti. Loša ishrana – naročito kada je prati nedostatak vežbanja – može dovesti do nagomilavanja sala na trbuhu. ovaj oblik gojaznosti nosi povećan rizik od dijabetesa i arteroskleroze, što može smaniti kvalitet života i skratiti očekivani životni vek.

Što više starite, sistem za varenje sve sporije radi pa vam je potrebna kvalitetnija ishrana, s manje rafinisanih i masnih namirnica a više onih koji su bogate antioksidansima( beta karoten, vitamin C i E, selen i cink) i biljnim pigmentima (kao što su flavonoidi). Izbegavajte veće količine alkohola.

Da biste ojačili imunitet i poboljšali cirkulaciju, uvrstite u ishranu zgnječeni čen belog luka. Potrudite se da jedete tri obroka od po 100 g ribe nedeljno. Omega 3 masne kiseline u mesu plave ribe (kao što su sadrele, skuša i tuna), pomažu krvnim sudovima da duže ostanu zdravi. Popijte bar po šolju zelenog čaja. on deluje kao antioksidans i razređuje krv.

Postarajte se da pet dana nedeljno imate barem pola sata umereno intezivnih vežbi. Od toga ćete se osećati srećnije, mentalne sposobnosti će vam se povećati, a zdravstveno stanje srca, pluća, kože, očiju i drugih organa će se popraviti.

Posavetujte se sa lekarom ako niste sigurni koja vrsta fizičke aktivnosti će vam biti najzgodnija, naročito ako imate zdravstvene probleme.

Jasna Anđelković, nutricionista
Objavljeno u dnevnom listu “Politika” (Spektar)

1 мишљење на „Starenje i ishrana“

Затворено за коментаре.