Скочи на садржај

Gubitak polnog nagona i ishrana

Količina želje za seksualnim odnosima, koja se zove i libido, menja se tokom života i povezana je sa emocionalnim i s fizičkim faktorima, kao što su umor, stres, bolest, problemi u vezi. Prvi korak jeste da prepoznate uzrok.

nagon i hranaKao i kod drugih oblika ljudskog ponašanja, naše potrebe za seksom se razlikuju. Ne postoje pravila i nema normale. Slab polni nagon sam po sebi nije razlog za zabrinutost ako ste vi i vašm partner zadovoljni učestalošću polnih odnosa. Međutim, smanjenje interesovanja za seks može da  upućuje na neki dublji razlog. Depresija i drugi psihički poremećaji mogu da izazovu smanjenje polnog nagona, a takođe i fizičke bolesti kao što su artritis i dijabetes.

Niz lekova, među ostalima i neki antidepresivi i lekovi za snižavanje krvnog pritiska, mogu da umanje polni nagon. Neki stariji muškarci imaju teškoće sa postzanjem ili održavanjem erekcije. Žene posle menopauze ne žele polne odnose zbog bola koji je posledica suve vagine ili drugih promena povezanih s hormonima.

Ishrana:

  • jedite namirnice bogate vitaminima A, B i E, magnezijumom, manganom, cinkom, esencijalnim masnim kiselinama i belančevinama. Ove hranljive materije su važne za proizvodnju polnih hormona i održavanje zdravlja reproduktivnih organa;
  • svakodnevno jedite sveže voće i povrće kako bi ste dobili najveću moguću količinu vitamina i minerala;
  • izbegavajte preveliku količinu alkohola, on škodi seksualnom životu;
  • za bolje opuštanje i mušakarcima i ženama jedna šolja dnevno kamilice;
  • redovno vežabajte kako bi ste imali više opšte, pa i seksualne energije. To će Vam pomoći da se oslobodite napetosti i povećaće vam svest i veru u sopstveno telo;
  • dovoljno spavajte. Umor je jedan od glavnih uzroka gubitka polnog nagona;
Objavljeno u dnevnom listu Politika (Spektar)
Autor: Jasna Anđelković, nutricionista

2 мишљења на „Gubitak polnog nagona i ishrana“

Затворено за коментаре.