Скочи на садржај

Alge su jedni od prvih organizama na planeti, a tek počinjemo da shvatamo koliko su one u stvari blagotvorne za zdravlje svih nas. Da nema algi, pitanje bi bilo kako bi se život razvio, jer su alge primarna hrana za ostale morske organizme. Ali ne samo za njih. Kiseonik iz vazduha koji dišemo je proizvod fotosinteze biljaka koje sadrže hlorofil, a alge iako se ne ubrajaju u biljke, vrše gro fotosinteze na našoj planeti. Kod najvećeg broja algi uz ostale pigmente koji im daju karakterističnu boju,  primarni pigment je ipak hlorofil.

Alge su dobile naziv od od lаtinske reči algae što znаči “morskа trаvа”. Alge su velikа grupа orgаnizаmа raznih oblika, koje žive u vodi. Iako imaju dosta sličnosti sa kopnenim biljkama, alge nisu biljke jer im nedostaje specijalizovani vaskularni sistem: koren, stablo, listovi, kao i zatvoreni reproduktivni organi.

Fucus
Fucus vesiculosus

Poznato je da su alge odličan izvor minerala, elemenata u tragovima, proteina, fitohormona, aminokiselina, beta karotena, vitamina. Elementi u tragovima koje ne možete naći u uobičajenoj ishrani, poput litijuma i vanadijuma, možete srestu u algama. Alge se mogu koristiti protiv mnogih bolesti: artritisa (reumatoidnog), stresa, nesanice, sportskih povreda, protiv gojaznosti i celulita, a takođe vrše detoksikaciju i remineralizaciju celog organizma.

Alge se već odavno tradicionalno upotrebljavaju kao hrana u azijskim zemljama a najveći potrošaći danas su Kina, Japan, Koreja ali i zapadne zemlje: Island, Irska i Kanada. Kina je najveći proizvođač jestivih algi, godišnje se sabire približno 5 miliona tona. Postoji mnogo vrsta algi, slatkovodnih i morskih, od mikroskopskih do masivnih vegetacija koje plutaju okeanima. Od svih tih vrsta algi, neke se koriste u ishrani ali i proizvodnji dijetetskih suplemenata. Upoznajte neke od njih.

Sprilulina i tablete od nje
Sprilulina i tablete od nje

Fucus vesiculosus je vrsta mrke alge (morske trave) koja se može naći u obalnim područjima Severnog mora, zapadnog dela Baltika, Atlanskog okeana i Pacifika. Još od 19. veka se zna da je ova alga dobar izvor joda i upotrebljava se kod poremećaja štitne žlezde koji su uzrokovani manjkom ovog minerala.

Fucus vesiculosus je jedna od najčešće upotrebljavanih algi u farkamologiji danas. Ima veliku upotrebu u prehrambenoj industriji, koristi se kao aditiv u različitim proizvodima, ali i za proizvodnju dijetetskih suplemenata. Alga fucus vesikulosus podstiče razmenu materija u organizmu, stimuliše razlaganje masti aktivirajući rad štitne žlezde, pod uticajem organski vezanog joda. Kao meru opreza treba istaći da se ne preporučuje njihova upotreba kod osoba sa srčanim problemima, kao i kod povišenog krvnog pritiska, kod dojilja i trudnica.

Spirulina je mikroskopska modro-zelena alga koja raste u slatkoj i slanoj vodi. Nalazi se širom sveta i koristi kao dodatak ishrani. Ima sjajna svojstva i sadrži veliku količinu belančevina (preko 65%) uz obilje minerala, vitamina i esencijalnih masnih kiselina. Spirulina je bogata vitaminima B kompleksa, Vitaminom C, D, A, E. Od minerala sadrži kalijum, kalcijum, hrom, bakar, gvožđe, magnezijum, mangan, fosfor, selen, natrijum i cink.

Palmaria
Palmaria palmata

Spirulina sadrži fenilalanin za koji se smatra da blokira centre za apetit, mada ne postoje naučne potvrde za tu tvrdnju. Spirulina, kao dodatak ishrani, pomaže u prevenciji bolesti kao što su: čir na želucu, artritis, alergije, dijabetes, gojaznost, hipertenzija, pomaže kod probavnih smetnji, te poremećaja u ishrani. Kao meru opreza treba reći da spirulinu, zbog toga što ima fenilalanin, nebi trebalo da koriste osobe koje pate od fenilketonurije.

Palmaria palmata je crvena alga koja raste u severnim obalama Atlantika i Pacifika. Od starih vremena se koristi u ishrani kao izvrstan izvor vlakana.

Palmaria palmata je odličan izvor minerala i vitamina u poređenju sa povrćem, a sadrži i neke elemente u tragovima koji su neophodni čoveku.

Ova crvena alga kao i sprirulina ima visok sadržaj belančevina. U Irskoj, Islandu, Kanadi i Americi se ova alga koristi u prehrambene i medicinske svrhe. Ova alga ulazi u sastav nekih čajeva i dijetetskih preparata.

Ulva
Ulva latuca

Ulva lactuca je zelena alga koja se može naći u Baltiku, Severnom moru i istočnom Atlantiku. Obično se zove morska salata i ima zelenu ili tamnozelenu boju.

U Škotskoj se upotrebljava u ishrani, u obliku supa i salata. Kao i prethodne, sadrži obilje minerala, što u kombinaciji sa drugim algama predstavlja dragocen dodatak u ishrani, jer obezbeđuje organizmu potrebnu energiju, doprinosi jačanju i detoksikaciji organizma.

4 мишљења на „Alge“

  1. Odlican tekst, retko ko pise na temu algi, a zasluzuju mnogo vise paznje. Ja bi samo naglasila znacaj arame, hidziki, vakame i nori algi, kao najbogatije izvore minerala kao sto su kalcijum, gvodje i kalijum.

    1. Poštovana,
      trudnice mogu da koriste nori algu, arame i vakame. Takođe je dobra Spirulina (u tabletama kao suplement) koja je odličan izvor proteina, vitamina i minerala. Ipak, oko tableta (suplemenata), najbolje da se posavetujete sa vašim ginekologom.
      Srdačan pozdrav,

Затворено за коментаре.