Скочи на садржај

Ocena dijete: Dijeta na tri sata

Dijeta na 3 sata

Buđenje svesti o obrocima

vremeJedno od zlatnih pravila redukcije ishrane jeste: jedite jedite što češće, po manje. Na taj način forsiramo svoj lenji metabilizam da se ubrza, a ako primenimo još jedan dragoceni savet, da nakon svakog obroka fizičkom aktivnošću potrošimo to što smo jeli, onda ne bi trebalo da strahujemo od gojenja. Zato vam ovaj put preporučujemo upravo jedan takav „recept“ za mršavljenje – “Dijetu 3 sata”

Tri osnovna postulata ovog metoda topljenja masnih naslaga su:

 1. Doručkijte u prvom satu nakon buđenja
 2. Unosite hranu u organizam na svaka tri sasta posle doručka
 3. Neka vam poslednji obrok bude tri sata pre odlaska na spavanje

Ono što je veoma bitno da znate, a po čemu se ova dijeta razlikuje od ostalih, jeste da je poželjno da je se pridržavate što duže – najbolje čitavih mesec dana, da bi efekat bio bolji.

Prelazimo na šemu:

Za doručak jedite oko 50 grama hleba ili kifle, dva decilitra jogurta, mleka ili kiselog mleka, 100 grama sira.
Užinajte oko 200 grama bilo kog voća.
Ručajte kao i za doručak – 50 grama hleba ili kifle, 200 grama mesa, istu količinu povrća po izboru pouljenu sa pet grama ulja.
Užinajte, opet, oko 200 grama bilo kog voća.
Tri sata pred spavanje, odnosno za večeru, u tanjir stavite 50 grama hleba, 100 grama mesa, isto toliko povrća i upola manje mladog sira. Popijte šolju mleka (dva decilitra).

Šta, i to je sve… pitate se sada vi. Jeste, to je osnova, jer ova dijeta nema kilometarski jelovnik, već je poenta u zlatnim savetima koji slede. Dakle, ovde su mnogo bitne one kategorije DOZVOLJENO i ZABRANJENO. Hajdemo prvo da vidimo šta smete da jedete, pošto se to lakše pamti, jer ga je, nažalost, manje…

SMETE DA JEDETE

Možete jesti i crni i beli hleb, što ovu dijetu razlikuje od većine drugih. Meso, praktično, svo osim svinjskog, dakle – goveđe, teleće, jagnjeće, pileće i riblje. Jedino ograničenje tiče se načina pripreme, jer meso smete jesti isključivo kuvano. Kod povrća, logično, nema gotovo nikakvih izuzetaka, tako da uz meso možete jesti rotkvice, kupus, krstavce, pečurke, paradajz, karfiol, šargarepu, crni luk, zelenu salatu, papriku i kelj…

Umesto izazovnih slatkiša, potrebnu dozu šećera unesite putem voća – limuna, pomorandži, jabuka ili drugog sezonskog voća. Pod kategoriju „dozvoljeno“ spadaju i Mleko, jogurt, kiselo mleko i posni sir.

NE SMETE DA JEDETE

Kukurzno brašno, pecivo, pirinač, pavlaku, polumasni i masni sir, kao i kačkavalj, masni kajmak. Od mesa, kao što već možete zaključiti, nemojte jesti svinjsko, ukljućujući i iznutrice, prerađevine i mast, kao i ovčije. Sa svog menija izbacite jaja, margarin, marmeladu, a na čokoladu potpuno zaboravite.Grickanje kikirija, lešnika, badema i orasa, pa čak i zarad „viših“, afrodizijačkih razloga, takođe, spada u kategoriju „ne, nikako“.

Ograničenja ima i kod povrća, a u pitanju su: grašak, pasulj i skrob. Takođe, ni od voća nije sve dozvoljeno, pa tako, iz svog jelovnika izbacite banane, grožđe, suve smokve i šljive.Precrtajte i maslinke. Kad vam dođe da „cugnete koju“, žao nam je, u šaši ili čašici ne bi smelo biti ni kap alkohola. Isto važi i za kafu.

Šta još treba da znate

 • Tokom čitavog procesa mršavljenja, svaki dan pijte po osam čaša vode.
 • Brza hrana je strogo zabranjena.
 • Ova dijeta vas ne lišava u potpunosti unosa ugljenih hidrata, masti i proteina, za razluku od mnogih drugih.
 • Tokom primene ovog metoda mršavljenja dnevno ćete u organizam unositi oko 1.450 kalorija.
 • Ukoliko uspete da uravnotežie svoje obroke, što i jeste osnova ove dijete, očekujte da nedeljno možete izgubiti jedam kilogram, a mesečno četiri.
 • Mi bismo rekli, da to zvuči kao zdravo mršavljenje, a da li zaista jeste, e to će vam objasniti naša saradnica. Srećno!
Uvodni deo: Marija Božanić, urednik “Dijeta i lepota”

OCENA DIJETE: Dijeta na 3 sata

sat2Baš kao što joj i samo ime kaže, u ovoj dijeti se sve dešava u pravom trenutku. Kada jedete na svaka tri sata, vi u stvari uravnotežujete nivo šećera u krvi. Kada se naučite da jedete redovno, vi trenirate vaš metabolizam. Česti obroci čine da rezultat bude manje masnog tkiva u struku i drugim delovima tela, jer se organizam uči da mu rezerve neće biti potrebne i sagoreva mast. Ako uz plan ishrane vežbate, rezultat će biti brže primetan.

Ovo teoretsko gledanje međutim ne važi uvek i kod svakoga, jer dok neke osobe mogu iskusiti da su manje gladne i da imaju više energije, druge ne moraju. Postoje osobe koje imaju naviku da jedu obilno, tako da je veći broj obroka na njih kontraproduktivan jer oni sami sebi ne mogu kazati kada je dosta. Zaposlene osobe takođe ne mogu koristiti ovaj plan ishrane jer je teško izvodljivo jesti na svaka tri sata.

Činjenica je da mnoge osobe koje rade preskaču doručak i time prave veliku grešku. Ovaj plan ishrane daje dobre smernice da i te osobe počnu da se hrane pravovremeno i u rezultatu počnu da gube masne naslage.

Dobre strane dijete 3 sata

 • Mnogi od nas jedu automatski, ne razmišljajući mnogo o tome šta i koliko jedemo. Ova dijeta na tri sata čini da budemo svesni toga koliko i kada jedemo. To je pozitivna promena, ali gledano samo kao princip.
 • Pet obroka na dan od kojih su tri glavna, je veoma dobra strana ove dijete. Ovaj princip možete koristiti i ako ne držite dijetu, držaćete metabolizam pod kontrolom.
 • Dobro je što ovaj planom nije predviđeno da se hranite brzom hranom koje su ionako prebogate mastima i šećerima, a to je ono protiv čega se borite i u svom organizmu.
 • Dijeta na 3 sata predviđa kombinaciju grupa hrane: belančevine se uvek jedu da ugljenim hidratima i mastima, naravno uz voće i povrće. Ovo je svakako pozitivno kod ove dijete.
 • Plan hidratacije u ovoj dijeti je dobar, osam čaša vode je u proseku oko dva
 • litra, ali možete piti i do dva I po litra vode ili tečnosti u toku dana.
 • Dobro je to što se predviđa uzdržavanje od alkohola, bezalkoholnih pića i grickalica koji predstavljaju prave male kalorijske bombe.

Loše strane dijete 3 sata

 • Može vam dosaditi I doprineti odustajanju to što se sme jesti samo kuvano meso.
 • Potpuno odricanje od kafe mnogima će odbiti i samu pomisao o držanju ove dijete, a zbog nedostatka kofeina moguća je ojava glavobolje.
 • Dijeta nema strog plan ishrane već se sastoji samo od namirnica koje možete kombinovati i onih koje morate izbegavati. Nisu date količine namirnica u glavna tri obroka tako da je teško ostvariti tačan kalorijski unos od približno 1450 kcal.
 • Bez nekog očiglednog razloga odbačene su cele grupe namirnica.
 • Dijeta je uopštena, pa osobe koje su obolele od neke bolesti nikako ne smeju da upražnjavaju ovu dijetu bez konsultacije sa lekarom.
Ocena dijete: Jasna Anđelković
Objavljeno u časopisu “Dijeta i lepota”

1 мишљење на „Ocena dijete: Dijeta na tri sata“

 1. Uz pomoć uputa nutricioniste dijeta ,,na tri sata ,, je više nego uspešna. Predje u monotoniju ,istina je i malo ,,teška ,, ukoliko putujete.Traži potpunu posvećenost ali je uspeh zagarantovan!

Затворено за коментаре.