Скочи на садржај

pivo1Pivo se dobija alkoholnim vrenjem slada žitarica, uglavnom ječma, uz dodatak određene količine vode, hmelja i kvasca. Na tržištu se nalazi svetlo i crno pivo, alkoholno i bezalkoholno. Hemijski sastav različitih vrsta piva (od kukuruza, pirinča, prosa i dr.) je vrlo sličan. Pored vode u pivu su prisutne veće količine ugljenih hidrata i alkohola (2-4%) zbog kojih je pivo kalorično piće.

Jedna flaša piva zamenjuje pola obroka, a 340 ml piva sadrži istu količiinu alkohola kao 160 ml vina ili 35 ml žestokog pića. Pivo je bogat izvor vitamina B grupe (riboflavina, niacina), gorkih materija hmelja, izvesnih količina nefermentisanog šećera, mineralnih materija (kalcijum, gvožđe, fosfati i dr.), proteina, mlečne kiseline, glicerina i purinskih baza. Sastav ukazuje na hranljivu vrednost.

Pivo povećava apetit, pomaže varenju hrane, utiče na povećanje HDL –holesterola u krvi, deluje antiseptički na štetne bakterije u organima za varenje i deluje kao blag diuretik, te pomaže rad bubrega.

Jedna čaša piva 250 ml metaboliše se za 5-6 sati, ako se pivo pije u većim količinama višak alkohola se gomila u krvi, ometajući funkciju jetre. Usled toga dolazi do povećanja mlečne kiseline u telu što izaziva osećaj zamora, “mamurluk”.

Ukoliko se konzumiraju veće količine piva, unose se veće količine purina koje prelaze u mokraćnu kiselinu, pa dolazi do bola u laktovima, rukama i vrhovima prstiju. Oboleli od gihta ne bi trebalo da koriste ovaj napitak ne samo u akutnoj fazi već i umirnoj, hroničnoj, fazi.

3 мишљења на „Pivo“

  1. Dodao bih da je pivo najkorisnije ako se pije pre jela. Da li ste saglasni?
    Voleo bih kada bi ste dali recept, kako da sami pravimo pivo u improvizovanim (kućnim) uslovima. To bi bilo zabavno.

  2. Pivo neki vole pre jela, neki u toku ,a najviše posle jela. A nekima jelo uopšte nije važno, vole samo pivo :)))

    Što se tiče recepta za pivo najbolje bi bilo da kontaktirate jednu od mnogobrojnih pivara, ali da ne biste eksperimentisali, ipak Vam je gotovi proizvod najbolje rešenje.

    U svakom slučaju: ŽIVELI!!!

    Veeeliki pozdrav!!!

Затворено за коментаре.