Скочи на садржај

Jedite ribanac i ne brinite za figuru

ribanacKada neko tokom zimskih, slavskih dana pomene kiseli kupus, ne sumnjam da većina vas prvo pomisli na tople, ukusne, neodoljive sarme. I kreće voda na usta… No, ukoliko želite da i u decembru i januaru izbegnete šlauf oko struka, bolje zaboravite na ovu tursko-srpsku đakoniju, jer dragi moji, ne možete imati “i jare i pare”. Zato, umesto da se “davite” danima u pikantnoj mešavini kiselog kupusa i mlevenog mesa, odaberite samo prvi deo te kombinacije – kiseli kupus. I to ne kuvani, nego onaj tek izvađen iz bureta (u obzir dolazi i “ribanac” iz prodavnice). Dijeta koju vam preporučujemo ovaj put, bazira se upravo na tome.

Neki je zovu zimska, neki prosto “dijeta sa kiselim kupusom”, a neki tome pridruzuju i voće. Elem, poenta je, manje-više ista. Ukiseljeni kupus je bogat vitaminom C, on je provereno dobar antioksidans, a to znači da je koristan za mršavljenje. Još? Ok. Ono što čini većina preparata za mršavljenje – čisćenje creva, radi i kiseli kupus. Bogat vitaminima B3, B5, B6 i B12, enzimima, mineralima, folnim kiselinama, kalcijumom, bakrom, on predstavlja magično sredstvo za poboljšanje vašeg varenja, izgradnju zdrave crevne flore, smanjenje nivoa holesterola u krvi, osveženje organizma, pa čak i smirivanje nerava. Nije loše znati da bas kiselost u kojoj se krije obilje vitamina C zimi štiti od prehlade i gripa. Međutim, ono što je najbitnije da znate, jeste u njemu nema ni gram masnoće, a u 100 grama “smestilo” se svega 18 kcal.

Budući da većina osoba koje “kreću na dijetu” unapred žele da znaju koliko bi kilograma mogli da izgube, mi ćemo im reći da za nekih pet dana mogu da izgube dva i po kilograma. Naravno, niko vam ništa ne obećava i sve je individualno. Evo plana.

Dan prvi

Za doručak jedite oko 200 grama posnog belog sira, sa jednim parčetom crnog hleba.
Za ručak skuvajte 200 grama kiselog kupusa sa 100 grama svinjskog mesa. Zasladite se jednom kruškom.
Za večeru pripremite salatu od 150 grama kupusa, pola bele i četiri crvene veće rotkve, pola krastavca. Ono što ovoj mešavini daje šmek jeste sos od 1dl jogurta i pola kašike samlevenih oraha.

Dan drugi

Za doručak je predvidjena interesantna slatka salata. Satojci: jedna banana useckana na kolutiće, 1 kašika natopljene mešavine pahuljice (najbolje bi bilo da ih potopite prethodno veče) i 1,5dl “lajt” jogurta.
Za ručak ce vam trebati kašika, jer na red dolazi supa koja se sastoji od 200 grama kupusa, 1dl čorbe od povrća i pola dl soka od jabuke. To nije sve. Pet minuta pre nego što supa bude skuvana, ovoj slatko-kiseloj kombinaciji dodaju se 2 slatke, sitno iseckane paprike.
Za večeru vam sleduje 150 grama bilo koje ribe, koju ćete obariti, poprskati limunovim sokom i servirati uz 200 grama ribanca.

Dan treći

Za doručak na meniju je, opet, jedna neobična salata koju cini 1 iseckana pomorandža, 150 grama posnog, belog sira i pola kašike suncokretovih semenki.
Za ručak ćete, konačno, okusiti nesto prženo. Reč je o 150 grama vaše omiljene ribe, u kombinaciji sa, pogađate, kiselim kupusom u količini od 150 grama.
Za veceru je predviđeno nešto krajnje neobično. Slane palačinke od integralnog brašna i jednog kuvanog krompira. Salata je malo “dosadna”, ali neizbežna i čini je 150 grama, na kockice iseckanog kupusa, prelivenog kašikom maslinovog ulja.

Dan četvrti

Za doručak napravite dijetalni sendvič od jedne kriške crnog hleba i 50 grama kačkavalja “gauda”. Nakon toga, potrebu za šećerom zadovoljite jednom jabukom omiljene sorte.
Za ručak odaberite da li ćete na žaru pripremiti 200 grama ćuretine ili istu količinu govedine. Salata je, opet, neuobičajena, a sastoji se od 150 grama prodinstanog kupusa i tri koluta ananasa.
Za večeru ćete omastiti “brkove”, jer smete da pojedete 125 grama slanine! Naravno, da bi se ta kaloričnost ublazila, tu je salata od paradajza u 100 grama kupusa.

Kao i kod svake dijete, vrlo je važno da budete fizički aktivni i da unosite dosta tečnosti u organizam. Neka to bude dnevno dve litre vode ili bilo kojeg biljnog čaja. Takođe, preporučuje se da izbegavate kafu, jer ona doprinosi dodatnom izbacivanju tečnosti iz vašeg organizma.
Pre nego sto rešite da taj dosadni višak kilograma, skinete baš uz pomoć ove dijete i tananijeg struka uđete u predivnu novogodišnju haljinu ili odelo, obratite se nutricionisti. Da ne bude posle “sto je brzo – to je kuso”.

Uvod: Marija Božanić, urednik “Dijeta i lepota”

Ocena dijete sa kiselim kupusom

kiselikupusKiseli kupus je jedna od onih nepravedno zapostavljenih namirnica, koju obično jedemo kao salatu u zimskim mesecima, ali i kao što je rečeno u raznim jelima poput sarme ili podvarka. Kiseli kupus poboljšava imuni sistem zahvaljujući vitaminu C ali i fitonutrijentima koji su dobijeni u prosesu kiseljenja. Kiseli kupus ima malu energetsku vrednost, svega 18 kcal/100 g, što znači da ćete ako pojedete mega porciju od 1 kilograma kiselog kupusa, sve te kalorije sagoreti za oko 40 minuta šetnje ili 15 minuta džoginga.

Kiseli kupus je dobar za prevenciju svih vrsta raka, a veoma je blagotvoran za sistem za varenje. Poput probiotskih jogurta, kiseli kupus sadrži korisne bakterije kao što je Lactobacilli plantarum koji pojačavaju imuni sistem. Na taj način kiseli kupus pomaže organizmu da se izbori sa Ešerihijom koli, salmonelom i kandidom. Poznato je svojstvo kupusa da smiri nadražen želudac tako što potpomaže razvoj zdrave crevne flore. Pijenje rasola 1 – 2 čaše na dan pomaže kod gubitka apetita. Poznato je da se meso uz kiseli kupus bolje vari.

U ovoj dijeti se obično jede voće za doručak uz mladi sir i nešto malo ugljenih hidrata što će vam samo zavarati želudac, bićete gladni i dalje. Ručak je u formi malo mesa/ribe – puno kupusa, što solidno zna da zasiti. Večera je mešovita, neobične kombinacije uz obavezan kiseli kupus, nekome se neće svideti. Od užine u dijeti- ni traga ni glasa, što je veoma loša ideja. Sve u svemu, dijeta je veoma teška za držanje, u njoj ćete često biti gladni. Gubitak od 2,5 kilograma za 5 dana kojom se ova dijeta odlikuje je velik, nikako se ne preporučuje. Dijeta ne sadrži dnevni energetski unos, što takođe nije dobro.

Dobre strane kiselog kupusa

  • bez holesterola i masti
  • veoma visok sadržaj vitamina C i B6
  • veoma visok sadržaj dijetnih vlakana
  • visok sadržaj mangana, kalcijuma, kalijuma, gvožđa
  • značajan sadržaj magnezijuma, fosfora

Loše strane kiselog kupusa

  • visok sadržaj natrijuma (so)
  • Osobama koje ne vole kiseli kupus ova dijeta neće izgledati primamljivo.
Objavljeno u časopisu “Dijeta i lepota”
Ocena dijete: Jasna Anđelković

2 мишљења на „Jedite ribanac i ne brinite za figuru“

Затворено за коментаре.