Скочи на садржај

pasuljPasulj, kao namirnica, ima dugu tradiciju u ishrani naših naroda i spada među najomiljenija jela. Ima visoku energetsku vrednost preko 300 kcal/100 g zavisno od vrste. U poređenju sa drugim povrćem, energetska vrednost pasulja je veća 10-15 puta.

Pasulj je veoma bogat belančevinama, koje se kreću od 21-23 % u 100 g. Belančevine iz pasulja su najkvalitetnije od svih biljnih belančevuna, jer imaju najbolji aminokiselinski sastav. Po količini, belančevine ispred je bilo koje vrste mesa (npr. u telećem mesu ima 21%). Međutim iskoristljivost belančevina je manja nego kod mesa i iznosi 75%. Razlog je manjak nekih kiselina koje ulaze u sastav belančevina životinjskog porekla. Međutim, davanjem male količine namirnica životinjskog porekla, može da zameni meso.

Pasulj je veoma bogat gvožđem (preko 6 mg u 100g), tako da se preporučuje kod nekih vrsta anemija. Pasulj sadži neke vrste mineralnih sastojaka i vitamina B, što ga čini još vrednijim, s obzirom na sve manje uzimanje crnog hleba. Pasulj sadrži dosta celuloze što poboljšava probavu. Međutim, ne preporučuje se kod osoba koje imaju crevne u žučne poremećaje, jer vrši nadimanje.

Zbog toga, pasulj pre kuvanja treba ostaviti u hladnoj vodi da odstoji više časova.

1 мишљење на „Pasulj“

Затворено за коментаре.