Скочи на садржај

Obavezni sastojak pasta za zube

karanfilic1Karanfilić je osušeni cvetni pupoljak biljke Eugenia cariophyllata Thunb. Cvetni pupoljak je dug 10-17 mm. Sastoji se od tanke plodnice četvrtastog zaobljenog oblika, na čijem se vrhu nalazi 4 debela krunična listića, koje obavijaju 4 čašična listića svetlije boje s mnogobrojnim anteridijama. Pupoljak ima oblik klina pa se zato naziva i klinčić.

Karanfilić je od svih začina najbogatiji eteričnim uljem. Pored eteričnog ulja, kojeg ima 14-21%, sadrži i oko 10-13%tanina, smole, gume, voska i oko 3% kariofilina. Kvalitetan karanfilić je težak, u vodi mora potonuti ili uspravno plivati, dok lošije vrste plivaju koso ili vodoravno. Stari ili ekstrahovani karanfilić je krt i lomljiv jer sadrži veoma malo eteričnog ulja. Poznaje se po crnoj boji, suviše je lak i pliva po vodi, jako je naboran i bez mirisa. Da bi se dobio izgled normalnog karanfilića, ekstrahovani karanfilić se tretira uljem. Ako se stavi na filter hartiju i ako ostaju masni tragovi mrke boje, znači da je falsifikovan. Dobar karanfilić po pritiskom ispušta eterično ulje koje brzo nestaje tj.isparava, tako da ne ostaju masni tragovi na papiru.

Karanfilić ima prijatno aromatičan i jak miris, a ukus mu je aromatičao ljut. Prilikom žvakanja oseća se gorčina i ukus koji pali.

Najkvalitetniji karanfilić je iz istočne Indije i Singapura, dok je karanfilić iz Zanzibira i sa Madagaskara nešto lošijeg kvaliteta. Prirodna postojbina ovog začina su Molučka ostrva, koja su u sastavu današnje Indonezije.

Koristi se kao začin za testa i kolače, kekse, voćna punjenja, kreme, voćne kolače. Aroma karanfilića se služi sa šećerom, kuvanim voćem i bundevom. Koristi se u nekim vrstama čokolade. Neizostavan je začin u kuvanom vinu. Ima primenu u medicini jer ima veliku antiseptičku moć.  Dobar je u lečenju malarije, tuberkuloze, kolere i drugih bolesti uzrokovanih parazitima, bakterijama, virusima i gljivicama, uključujuči i Candidu. Stimulira probavu teške hrane i reguliše rad probavnog trakta. Bistri i podstiče um. Jača imunološki sistem.

Kineski car nije dozvoljavao da mu se priđe ako dotična osoba nije imala karanfilić u ustima.

Koristi se za proizvodnju etarskog ulja, u industriji likera i parfema. Karanfilić je dobar stimulans. Ulje se u izvesnim prilikama koristi za dezinfekciju ruku. Ulazi u sastav mnogih voda, pasta i pilula za negu zuba i usta.  Ulja karanfilića, zahvaljujući mirisu koji je vrlo postojan, dugotrajan i snažan, ima veliku moć maskiranja drugih mirisa. Karanfilić se može kupiti u zrnu i kao mleveni.

 

Objavljeno u dnevnim novinama Politika (Spektar)
Autor: Jasna Anđelković

8 мишљења на „Karanfilić“

 1. Divan članak ,znala sam samo za ovu antiseptičku moć .
  Sve je divno, mada me stavljate u nedoumicu čitajući Jasnin kuvar i Na dijeti !
  Veliki pozdrav za Vas!

 2. Draga Dragice,

  Svaki sajt ima svoje čitaoce. Puno pozdrava za Vas, nastavite da čitate oba sajta, biće puno lepih i zanimljivih tekstova i recepata.

 3. Pogledaj u apoteci Magičnog bilja u Beogradu. Sad ne znam gde se tačno nalazi, raspitaj se. Pozdrav.

  1. Nemaju oni pa sam pomislila da mozda znate jos neko mesto, na internetu sam samo nasla kucno pravljene pa nisam sigurna koliko je to dobro…Hvala Vam jos jednom

Затворено за коментаре.