Скочи на садржај

Večera u ishrani školske dece: od 7 do 10 godina

klooopaVečera u strukturi dnevne ishrane jeste poslednji obed. Prvenstvana uloga ovog obeda je da obezbedi organizmu ostatak energetskih hranjivih i zaštitnih sastojaka koje dete nije unelo u toku dana. U principu, dete je trebalo kroz prethodne obede (doručak, ručak i užina) da dobije većinu hranjivih sastojaka za razvoj i rastenje (belančevine) i energetskih sastojaka (masti i šećeri) jer su u tom periodu deca fizučki najaktivnija. Deca po pravila ne bi trebalo da večeraju neposredno pred spavanje (a takođe ni odrasli), jer pojačani i  duži rad organa za varenje onemogućava potpun odmor, lak i dubok san.

Večeru treba servirati najmanje dva sata pre odlaska na spavanje, a 4-6 časova posle ručka (zavisno od toga da li je dete imalo poslepodnevnu užinu ili ne). Večera treba da se sastoji od lako svarljivih namirnica, na osnovu mleka i mlečnih proizvoda, voćnog i običnog šećera, povrća bez celuloze, malo masti (ulja, putera, margarina) i umereno posnog mesa i hleba ili peciva.

Večera ne treba da bude količinski obimna. Da bi se suzbio fiktivni osećaj gladi, zbog lako varljivih namirnica u izboru namirnica može se povećati količina voluminoznih namirnica (jogurta, salate).

Za večeru treba izbegavati:

  1. Suviše čorbasta i kompaktna jela
  2. Pržena i pohovana jela
  3. Svinjsko meso, mesne prerađevine i riblje konzerve
  4. Mahunasto i zeleno povrće (pasulj, sočivo, grašak, boranija) kao i povrća bogata celulozom koja izazivaju nadimanje (luk, praziluk, kellj i sl.)
  5. Zapržena, jako začinjena i preslana jela.

Večera treba da se sastoji iz kombinacije toplih i hladnih namirnica. Za večeru treba voditi računa da se ne ponavljaju ista jela koja su servirana za doručak i ručak.

2 мишљења на „Večera u ishrani školske dece: od 7 do 10 godina“

Затворено за коментаре.