Kuvanje mesa

skuvano-meso

Kuvanje mesa je jedan od najčešćih korišćenih metoda u kulinarstvu. Kakav će biti ukus i ostala kvalitetna svojstva kuvanog mesa, zavisi od dužine kuvanja i temperature vode. Kuvanjem se razara struktura mesa, posle čega postaje sočno i meko.

Prilikom kuvanja, meso se mora potpuno potopiti u vodu, a sud poklopiti, kako bi se ocuvali poželjni miris i ukus kuvanog mesa. Ukoliko se želi dobiti kvalitetnije meso onda se ono stavlja u vrelu vodu. Na taj način se površina naglo zgruša, čime se sprečava, u toku daljeg kuvanja, izlazak iz mesa, rastvorljivih belančevina. Tako kuvano meso je sočnije i ukusnije. Međutim, ukoliko se želi dobiti ukusnija supa i čorba, meso se stavlja za kuvanje u hladnu vodu. Tako kuvano meso je manje ukusno. U principu, treba kuvati meso starijih životinja, koje je bogato vezivnim tkivom- žilama (kolenica, podkolenica, trbušina i podplećka).

Dužina kuvanja mesa zavisi od starosti i vrste životinje, kao i od veličine komada koji se kuva. Staro goveđe meso se kuva i do 3 časa dok juneće od 2-2,30 časa a svinjsko oko 2 časa.

One thought on “Kuvanje mesa

  1. dragicap Post author

    Postovana Jasna,

    tragajuci za slicnim sadrzajima naisla sam na Vas blog.Sve pohvale za isti ,jako interesantne teme,uputstva ,instrukcija… Raduju me novi sadrzaji i mogucnost da iste dobijem e-mailom. Sve najbolje ,druzicemo se i u buduce. Veliki pozdrav ,Dragica .

Comments are closed.