Скочи на садржај

Tegobe sa prostatom i ishrana

covekProstata je žlezda koja se nalazi kod muškarca tik ispod mokraćne bešike i obično je veličina oraha. Iz nje se luči tečnost koja omogućava pokretljivost spermatozoida, kako bi posle ejakulacije mogli da stignu do grlića materice. Tegobe mogu nastati ako je prostata uvećana ili upaljena. Kod starijih muškaraca čest je rak prostate.

Kod većine muškaraca prostate počinje da se uvećava posle 50. godine života. Ovo stanje, poznato kao beningno (tj.dobroćudno) hipertrofije prostate, ne zahteva lečenje ako ne izaziva tegobe.

Ako prostata otekne toliko da pritiska mokraćnu cev koja prolazi kroz nju, ometaće protok mokraće. To može izazvati čestu potrebu za mokrenjem i danju i noću, a samo mokrenje postajaće sve sporije i slabije. Može se dogoditi da ne uspete da izbacite više od nekoliko kapi, a uprkos tome patićete od inkontencije. Upala prostate naziva se prostatitis. Može biti posledica infekcije, obično polno prenosive, ili se pojavljuje posle napornog vežbanja (npr.džoging s punom bešikom).

Simptomi obuhvataju osećanje težine iza mošnica i bol u krstima i trbuhu. Može vas bolesti i dok mokrite. Mokraća može biti mutna, zakrvavljena, sa zadahom na ribu, a može se javiti i tempertaura. Rizik od raka  prostate počinje  u ranim četrdesetim godinama. Rak može da bude bez siptoma. Postoji analiza krvi koja pomaže u određivanju verovatnoće raka, ali nije dovoljno pouzdana da bi se koristila za njegovo rano otkrivanje.

Prevencija i ishrana:

Prevencija za tegobe sa prostatom se sastoji u konzumiranju namirnica bogatih:

 • Cinkom (mlečni proizvodi, riba, školjke, meso, integralne žitarice, mahunarke),
 • Beta karotenom, (voće i povrće, žute i narandžaste boje, zeleno lisnato povrće),
 • Flavonoidima (integrlane žitarice, povrće i voće svetlih boja) i
 • Vitaminom C (agrumi i većina ostalog voća, brokoli, paprika i većina ostalog povrća) i
 • Vitaminom E (biljno ulje, jaja, riba, integralne žitarice, sočivo, pasulj, koštuničavo voće, semenke);
 • Jedite više pasulja, koštuničavog voća i semenki, kao i tri porcije plave ribe nedeljno. Omega 3 masne kiseline, koje sadrži plava riba, jačaju imunitet i time vas štite od infekcije i drugih uzroka prostate;
 • Svakodnevno vežbanje pomaže time što potstiče krvotok u karlici
 • I redovana ejakulacija je zdrava za prostatu;

Prostatitis (upala prostate) – Lečenje

Kod ove bolesti potrebna je hitna medicinska pomoć. Da bi ste ubrzali ozdravljenje, jedite mnogo voća i povrća, kao i namirnica koja sadrže:

 • Esencijalne masne kiseline – integralne žitarice, mahunarke, koštuničavo voće, semenke, hladno ceđeno biljno ulje, tamno zeleno lisnato povrće,
 • Selen – mlečni proizvodi, meso, riba, integralne žitarice, zeleno lisnato povrće, gljive, beli luk,
 • Cink – mlečni proizvodi, riba, školjke, meso, integralne žitarice, mahunarke, korenasto povrće, beli luk.

Trudite se da izbegavate fizički i psihički stres.

Beningno (dobroćudno) uvećanje – Ishrana

 • Smanjite uzimanje mlečnih proizvoda i rafinisanih ugljenih hidrata.
 • Jedite više namirnica koje sadrže cink (školjke, korenasto povrće i bundevino seme);
 • Uzimajte više namirnica od soje npr. tofu. Soja sadrži izoflavine, materije, koje koje vas mogu zaštititi od oboljenja prostate;
 • Povećajte količinu namirnica koje sadrže beta karoten (povrće i voće žute i narandžaste boje, zeleno lisnato povrće), flavonoide (integralne žitarice, povrće i vože svetlih boja), vitamin C (agrumi i većina ostalog voća, brokoli, paprika i većina ostalog povrća) i vitamin E (biljno ulje, jaja, riba, intergalne žitarice, sočivo, pasulj, koštuničavo voće, semenke), magnezijum (riba, školjke, meso, integrane žitarice, koštuničavo voće, zeleno lisnato povrće, gljive, semenke, kakao), vlakna voće, povrće, različite pahuljice od žitarica i esecijalne masne kiseline (integralne žitarice, mahunarke, koštuničavo voće, semenke, hladno cedjena biljna ulja, tamnozeleno lisnato povrće);
 • Jedite sočivo, koštuničavo voće i kukuruz šećerac. Oni sadrže glutaminsku kiselinu, aminokiselinu koja doprinosi smanjenju uvećane prostate.
 • Pijte manje kofeinskih napitaka.

6 мишљења на „Tegobe sa prostatom i ishrana“

 1. dali posle uklanjanja dela prostate treba piti i dalje lekove imam 73 godine i pijem proskar koji je smanjijo psa na 1,41 a bio je 2,1 dosta dugo cekam da mokrim ali kod urologa nemogu da mokrim a dok dodjem kuci izmokrim sve hvala

 2. Poštovani gospodine,

  ja sam nutricionista nisam urolog, tako da to morate da vidite sa njim.
  Srdačan pozdrav! Hvala što čitate moje tekstove.

 3. moj otac drzi dijetu prostate,pa me zanima koje meso sme da jede i koje zacine?

 4. Onaj ko mu je napisao dijetu, trebao je da naznači koje meso i koje začine sme da koristi. Pozdrav.

 5. napisali su mu da ne sme svinjsko i masno da jede.Ali gde god sam citala o toj dijeti pise da se jede samo riba od mesa,a sto se tice zacina-vegeta i aleva ne?

 6. Verujem da svaki pacijent ima pravo da od svog nutricioniste, pa i lekara, zahteva da mu ovaj u potpunosti objasni svaku njegovu nedoumicu, jer ja svojim pacijentima uvek i do detalja objasnim sve šta je dozvoljeno i u kojim količinama a šta nije.
  Ja nisam upoznata kakvu je vaš otac dijetu dobio, niti od koga, niti imam bilo koje podatke o njemu. Što se mene tiče, ja mogu da mu uradim jelovnik za problem sa prostatom, što je svakako individualna stvar, dakle zavisi od njegovih parametara, ali to naplaćujem prema cenovniku.
  Inače, kod nekih slučajeva problema sa prostatom imam saznanja da je dobro piti čaj od koprive, ali to nije medicinski dokazano, već spada u alterativne metode lečenja.
  Srdačan pozdrav.

Затворено за коментаре.