Скочи на садржај

Ishrana u menopauzi

mpauzVreme početka menopauze nije određeno samo genetski, nego i nekim zdravstvenim stanjima i faktorima kao što su pušenje, ishrana i stres. Glavni uzrok je smanjena proizvodnja hormona u jajnicima, pošto broj jajnih ćelija opada. Količina estrogena počinje da opada pre menopauze, u vreme menopauze opada brže, a potom se stabilizuje. Isto se događa i sa progesteronom, drugim polnim hormonom, ali većina stručnjaka smatra da mnoge siptome menopauze izaziva pad estrogena.

Možete doživeti pad samopoštovanja, naročito ako vam je plodnost bila važna za osećanje sopstvene vrednosti. Uz druge moguće promene u životu kao npr. odlazak dece od kuće, razvod, slabost ili bolest ostarelih roditelja. Menopauza može stvoriti utisak da mnogo gubite. Ako ste uz to i nezadovoljni svojim životom, ako se borite sa zahtevnim poslom ili drugim opterećenjima, možda će vam ovaj period teško pasti. S druge strane ,možda ćete se radovati zbog prestanka menstruacije i brige oko kontracepcije ili eventualne trudnoće. Možete uživati i u smanjivanju odgovornosti i otkriti novi životni polet.

Osim prestanka menstruacije, najčešći znak menopauze kojeg doživi 80% žena i koji se ponekad pojavi pre prestanka menstruacije jesu: valunzi (naleti vrućine) i noćno znojenje. Mogu trajati nedeljama, mesecima, pa čak i godinama. Većini žena to pravi malo ili nimalo problema, ali oko 25% njih zatraži pomoć lekara jer im ovo onemogućava spavanje ili im danju izaziva neprijatnost. Može se pojaviti i suvoća vagine, što izaziva bol prilikom polnih odnosa. Neke žene pate od glavobolje, umora, nesanice i depresije. Koža može postati tanja i suvlja.

U ovom periodu događaju se i druge fizičke promene kao sastavni deo starenja. Gubi se gustina kostiju i raste rizik od osteoporoze (slabih, krhkih kostiju koji se lako lome). Verovatnoća pojave srčanih oboljenja i moždanog udara raste posle menopauze, uglavnom zbog gubitka zaštitnog dejstva polnog hormona.

Prevencija i ishrana

Namirnice bogate kalcijumom, esencijalnim masnim kiselinama, biljnim hormonima i vitaminima C i E pomaže u održavanju snage kostiju i ravnoteže masnoća u krvi. Osim toga čuvaće vas od naleta vrućine, noćnog znojenja i suve vagine. Žene koje uzimaju proizvode od soje uključujući tofu, sojino brašno i samu soju, imaju manje naleta vrućine i noćnog znojenja. Istraživanja ukazuju da biljni hormone koje sadrži soja deluju slično ljudskom estrogenu i time kompenzuju smanjenje njegove količine. Što je najvažnije biljni hormone mogu doprineti blokiranju delovanja estrogena kod žene kada promena nivoa hormona stvori neravnotežu između estrogena i progesterone.

Namirnice bogate esencijalnim masnim kiselinama presudne su za proizvodnju hormona, kao i zdravu kožu i nerve. Jedite koštuničavo voće, semenke i integralne žitarice, tri porcije plave ribe nedeljno (npr. losos, skuša, tuna i sardine) i hladno ceđena biljna ulja. Pijte najmanje šest čaša vode dnevno. Ako vas muče naleti vrućine, smanjite uzimanje toplih napitaka, naročito čaja i kafe, i izbegavajte jako začinjenu hranu i alkohol. Odviknite se od napitaka s kofeinom postepeno, mešajući ih sa sve više bezkofeinske, kafe ili čaja. Ako naglo prestanete da uzimate kofein, možda ćete patiti od glavobolje.

Redovno vežbajte. Redovno vežbanje ublažava depresiju, možda time što povećava količinu endorfina, materija sličnih hormonima koje poboljšavaju raspoloženje. Vežbe mogu da ublaže i nalete vrućine, a ako se i istovremeno i zdravo hranite, lakše ćete održavati telesnu težinu zbog ubrzanog metabolizma.

Ako imate veoma izražene simptome menopauze ili se ono iznenada promene zatrazite lekarsku pomoc!

1 мишљење на „Ishrana u menopauzi“

Затворено за коментаре.