Скочи на садржај

Do zdravih sinusa prirodnim putem

Upalni procesi u predelu glave su veoma česti, a posebno upale sinusa. Statistika kaže da gotovo svaka treća osoba koja poseti ORL ima probleme sa sinusima. U većini ovih slučajeva radi se o zapušenim sinusnim kanalima.

Medicinari smatraju da do problema sa upalom sinusa u većini slučajeva dolazi zbog uticaja spoljnih faktora poput vazdušnog zagađenja, naglih promena atmosferskih uslova, kao i zbog periodičnih alergija itd.

Šta su u stvari sinusi?

O tome šta su u stvari sinusi, mišljenja su podeljena. Ono što je sigurno to je da oni predstavljaju šupljine u lobanji ispunjene vazduhom, a kakva im je tačno namena to je nešto što još uvek nije sa sigurnošću utvrđeno.

Neki naučnici smatraju da je njihova glavna uloga takva da samo olakšavaju kosti lica, a samim tim i težinu glave. Neki drugi kažu da je njihova glavna funkcija da zagrevaju i filtriraju vazduh na svom putu do pluća.

Postoje i neke još neverovatnije pretpostavke, ali da ne širimo priču u tom pravcu. Ono što bi trebalo da znate jeste da čovek ima pet parnih sinusa, te da su oni na neki način medijator između spoljašnje sredine i našeg respiratornog sistema.

Problemi sa sinusima

Činjenica je da o sinusnim šupljinama najčešće i ne razmišljamo dok ne osetimo problem, tj. određene tegobe. Jedna od najčešćih tegoba je sinuzitis koji je karakterističan po tome što onemogućava ili smanjuje normalan protok vazduha kroz sinuse. Pored njega, postoje i relativno česte akutne upale sinusa koje su prepoznatljive po tome što po mnogo čemu liče na obične prehlade kojima smo često izloženi.

Kada je pak reč o hroničnoj upali sinusa, ona često traje i mesecima i repetitivnog je karaktera. Alergijske upale sinusa su takođe česte, a nekada je teško utvrditi šta ih tačno uzrokuje, što je naravno osnovni preduslov za njihovo lečenje.

Svi gore navedeni problemi mogu da se leče. Doduše ljudi ponekad svojim neodgovornim ponašanjem pogoršavaju sopstveno stanje jer ne obraćaju pažnju na to da imaju problem sa sinusima ili što je još gore nekada sami sebi prepisuju terapiju. Prirodni lek za sinuse je nešto što svako može da proba, jer nije u pitanju klasičan medikament. S druge strane, apsolutno je nedopustivo uzimati bilo kakve konkretnije lekove bez lekarske dijagnoze i terapije. Ovo se posebno odnosi na uzimanje tableta protiv bolova, što je jednako guranju problema pod tepih i na duži rok dovodi do dodatnih komplikacija sa sinusima.

Lečenje sinusa prirodnim putem

Dakle, poseta lekaru je ne samo preporuka, već i stvar obaveze. I jedino tako problem može da se reši trajno. Lekar će utvrditi šta je tačno problem, prepisati određenu terapiju koje je potrebno da se pridržavate i uz malo volje i strpljenja problem će biti rešen.

Ono što je preporučljivo i može da bude dodatak prepisanoj terapiji odnosi se na lečenje sinusa prirodnim putem. Postoji nekoliko različitih pristupa, a najbolje je kada ste u mogućnosti da ih sve kombinujete. Lekari vam nekada neće skrenuti pažnju da postoje i takve mogućnosti, a sasvim sigurno bi ih odobrili, jer nije reč o bilo kakvoj hemiji, već o nečemu što prirodnim putem može da ublaži tegobe sa sinusima.

Pre svega postoji himalajska so i lampe koje se prave od nje, za koje je dokazano da blagotvorno deluju na rad respiratornih organa. Takođe, postoje i slane sobe za koje ste verovatno čuli, a čiji rad i dejstvo je bazirano upravo na himalajskoj soli. Zatim postoje i eterična ulja koja mogu da pomognu u lečenju sinusa prirodnim putem. Tu se pre svega misli na ulje od divlje nane, koje se proizvodi u vidu koncentrata koji izuzetno dobro deluje i olakšava tegobe sa sinusima i glavoboljom. Pored toga, preporučuje se što veća fizička aktivnost i izlazak u prirodu, preporučljivo na mesta gde je malo viša nadmorska visina zbog čistoće vazduha. Inhaliranje prirodnim čajevima može da pomogne, a i u tom slučaju bi bilo dobro da se za inhalaciju koriste čajevi sa dodatkom gore pomenutih eteričnih ulja.

Sve ove metode lečenja sinusa prirodnim putem posebno su efikasne kada se koriste preventivno, jer mogu da otklone i same uzroke ako je upalni proces tek otpočeo ili ako je u blažoj formi. Na kraju ostaje samo da konstatujemo da su zdravi sunusi veoma bitni i glavni su preduslov za ugodan i zdrav život.

Sponzorisani članak. Tekst i foto: asso.rs