Скочи на садржај

Šta volimo da jedemo, a šta izbegavamo?

Nedavno je rađeno istraživanje šta od hrane koji pol preferira, a šta nikako ne voli. Trendovi su da kod muškaraca dominira meso u ishrani, naročito roštilj i svinjsko pečenje. Potom slede klasici srpske kuhinje, sarma i pasulj, zatim riba. Ono što muškarci ne vole je boranija, a slede je jela takođe sa povrćem (kupus, grašak i pilav).

Žene imaju malo drugačiji ukus, jer manje insistiraju na mesu, a od mesa je glavna piletina. Za razliku od muškaraca koji ga gotovo i ne pominju, krompir je ženama drugo omiljeno jelo. I kod žena su visoko cenjeni sarma i pasulj, pa potom i roštilj i svinjsko pečenje. Žene više vole testenine od muškaraca, a pomalo iznenađujuće je da manje vole ribu od muškaraca.

Oba pola podjednako vole odnosno ne vole voće, boraniju, grašak, pečurke, brokoli, blitvu, karfiol i slatki kupus.

Zašto je to tako?

Meso je popularano kao izbor jela kod muškaraca, jer je sinonim za dobru, kaloričnu, ukusnu hranu. Povrće muškarcima nije prioritet, kao ni plodovi mora, već su više za plodove tora. Meso ima dobar zasićujući efekat, daje dosta energije, masti i proteina. Roštilj, kobasice, pa i pečenje, za razliku od recimo kuvanog mesa imaju znatno bolji ukus zbog aromatičnih jedinjenja koje sadrže i brzo se priprema, pa je jasno zašto je roštilj prvi izbor kod raznih proslava. Sarma i pasulj su tradicionalna jela i muškarci ih takođe vole zbog ukusa i jake zasićujuće moći.

Žele imaju istančaniji ukus što je u skladu i sa mirisima i bojama koje takođe bolje osećaju od muškaraca. Ovo ne znači da su žene superiornije, već da više pažnje poklanjaju namirnicama koje ulazi u jelo kao i svom izgledu. Zato imaju više favorita što se tiče ishrane i ona je po pravilu raznovrsnija od one kod muškaraca. Tradicionalna jela, kao i roštilj žene vole gotovo kao i muškarci, ali zato povrće je nezaobilazno. Žene više cene piletinu od svinjetine i junetine, jer je mekana, ukusna, brzo se priprema. Ukoliko pričamo o pilećim grudima bez kožice, one imaju manje zasićenih masnoća pa je manje i celulita kod žena.

Domaća kuhinja je pre svega bogata mesom, jer osim očiglednog- pečenja, roštilja, kobasica, punjenih paprika, sarme, bez mesa nije moguće zamisliti ni svadbarski kupus, pasulj sa kolenicom ili rebarcima, burek sa mesom ili pilav.

Prednosti su dostupnost, jer je ovakva ishrana dostupna na svakom koraku, od kioska na ćošku, do velikih marketa koji imaju kuvana jela.

Posledica (mana) je velika učestalost oboljevanja kardiovaskularnog sistema, dakle od hipertenzije do ozbiljnijih bolesti srca i mozga. Od bolesti srca i krvnih sudova u Srbiji u današnje vreme umire preko 50% svih smrtnih ishoda osoba oba pola. Ovo je jak signal da je potrebno promeniti navike u ishrani, kao i u pripremi hrane uz obavezno odricanje od industrijskih mesnih prerađevina (kobasice sadrže aditive, naročito nitrite).

Objavljeno 20. 8. 2017. u dnevnim novinama Blic.