Скочи на садржај

Frikom – kulinarski karavan

Recept za zdrava i ukusna jela možete pronaći u bilo kom kuvarskom časopisu i na internetu, ali je najvažnije da ta jela pravilno pripremite. Na ovom sajtu sam pravila više zdravih recepata, sa tom namerom sam se i prijavila na kuvarski konkurs “Ko je najbolji kuvar u gradu?” koji je organizovao Frikom. Naravno, nisam očekivala pobedu (niti je ostvarila), jer kuvari preferiraju gurmanska jela, a ne dijetalana. Ali, lepo sam se zabavila…

Jelo koje sam pravila žiriju je bilo ukusno i lepo na izgled, a što je najvažnije bilo je pripremljeno na zdrav način. Mogu ga preporučiti aktivnim i zdravim osobama, umesto klasničnog obroka uz dodatak malo integralnih krutona ili tosta. Jelo je posno, pa ga i vernici mogu pripremati u toku Božićnog posta.

jasna 4

Dijet salata sa lignjama

Potrebne namirnice:

  • 150 g odmrznutih kolutića lignji – Frikom
  • 250 g smrznute “Mediteranske mešavine” – Frikom
  • 5 komada cherry paradajza
  • rukola
  • sitna morska so
  • maslinovo ulje
  • limunov sok
  • nekoliko zrna nara

jasna 6

Priprema:

Lignje prelijte limunovim sokom i malo posolite,  pa prodinstajte na maslinovom ulju. Smrznutu “Mediteransku mešavinu”  u drugoj šerpi prodinstajte na maslinovom ulju. Kada je gotovo, dodajte lignje, iseckan na polovine cherry paradajz, rukolu, posolite još malo po ukusu, prelijte limunovim sokom i maslinovim uljem. Promešajte. Salatu ukrasite zrnima nara koji ne moraju imati isključivu ulogu garnirunga. Prijatno!

jasna 5

Za jelo je potrebno otprilike 25 minuta, pa ga mogu pripremati i zaposlene osobe. Kao meru opreza treba istaći da ukoliko želite da smanjite nivo holesterola, lignje zamenite sa lososom, pastrmkom ili nekom drugom plavom ribom, a ukus će biti veoma sličan ovome sa lignjama.

Evo i ostalih jela koja su spremljena uporedo sa mojim. A pobedio je najuksniji po oceni žirija prvi s leva. Frikom kulinarski karavan se nastavlja a detalje možete naći na sajtu Frikoma.

moja salata je u sredini
moja salata je u sredini