Скочи на садржај

Pitanja i odgovori o ishrani u trećem dobu

slika43Treće doba je vreme kada se obično završava radni vek i kada većina pravi određene promene u životu. Naravno da je jedna od tih promena i pitanje ishrane, a pogotovo zdravlja. Imunitet je u ovom dobu nešto slabiji, pa zašto ga dodatno ne ojačati, pogotovo u ove dane promene iz umerenog jesenjeg u hladno zimsko vreme.

Evo nekih pitanja i odgovora.

Kafu pijem pola veka, od završetka gimnazije. Pokušavala sam da je ostavim jer sam čitala da je štetna, ali mi veoma nedostaje. Volim je sa malo mleka, no čula sam da ni to nije zdravo. Recite mi, molim Vas, istinu o kafi. Sviđa mi se i nes kafa sa heljdinim mlekom u prahu.
Arsenija (68)

Odgovor: Kafa je diuretik i omiljeni izgovor za razgovor. Sadrži kofein što nas brzo razbudi ujutru. Ako imate naviku da pijete kafu, znajte da može biti teško da prekinete, jer je telo naviklo da dobija kofein. Kafa može biti štetna ali samo ako se preteruje. Ne morate se odreći kafe, recimo 1-2 male šoljice dnevno su sasvim u redu. Nes kafu ne preporučujem jer je to industrijski prerađena kafa. Postoje zdravije zamene za kafu poput cikorije i ječma, a o ukusima ne vredi raspravljati.

Svi znamo da je crna čokolada zdrava, ali znamo i to da valja biti oprezan kada je u pitanju količina. Koliko je crne čokolade zdravo u toku jednog dana?
Marta (55)

Odgovor: U dijetama koje ja prepisujem stavljam i crnu čokoladu sa 75 % kakoa, koja ima dosta nutritivno vrednih sastojaka u prvom redu antioksidanasa i minerala. Preporučeni dnevni unos je oko 20 do 30 g crne čokolade. Ove količine zadovoljavaju sve potrebe organizma za mnogim mineralima, pa ne treba preterivati.

Kako ishranom mogu da se zaštitim od osteoporoze, koja bi, genetski, mogla da me snađe?
Mileva (63)

Odgovor: Osteoporoza se može javiti već od menopauze, pa je stoga potrebno promeniti neke loše navike u ishrani. Potrebno je da jedete namirnice bogate kalcijumom, pre svega mleko i mlečne proizvode, kao i susam u bilo kojem obliku, ribu, zelenu salatu i spanać. Treba napomenuti da suplementi kalcijuma nisu toliko iskoristljivi kao hrana, pa je još važnije hraniti se na odgovarajući način. Susam je još bogatiji kalcijumom od mlečnih proizvoda, pa ga slobodno stavljajte i u pite i ostala peciva koje pravite, a možete ga mešati i sa jogurtom ili mladim sirom. Čuli ste za tahini? To je pasta od susama, može se jesti kao namaz ili ga možete koristiti za pravljenje humusa.

Dolaze hladni dani. Da li je vreme za jaču hranu? Je li dobro da se vakcinišem protiv gripa, ili je dovoljno da redovno unosim vitamin C?
Petar (76)

Odgovor: Vakcinacija protiv gripa kreće uskoro, za to je potrebno da se posavetujete sa vašim lekarom. Vitamin C se svakako preporučuje za jačanje imuniteta, ali to ne znači da ga pijete samo u obliku tableta, već ga prvenstveno unosite hranom. Odličan izvor ovog vitamina su: paprika (pogotovo crvena), grožđe, pomorandža, limun, grejpfrut, mandarina, jabuka, kivi. Naravno, ukoliko imate neki zdravstveni problem, neke od pomenutih namirnica ne smete koristiti npr. grejpfrut. Organizam kada je hladno traži malo jaču hranu, ali nemojte preterivati u tome i ne zapostavljajte važnost pravilne ishrane i fizičke aktivnosti. Šetajte se svaki dan bar 30-40 minuta.

Sezonsko voće i povrće se na pijacama proređuje, ali u marketima ima svega i svačega. Koliko je zdravo voće ili povrće pristiglo s drugog kraja sveta?
Miloje (67)

Odgovor: U marketima kao i na pijaci se nalazi voće i povrće koje je zdravstveno ispravo i kontrolisano od nadležnih službi. Naravno da je zdravo jesti domaće jabuke, kruške ili grožđe, ali zdravo je jesti i mandarine, ananas ili banane iz uvoza. U Srbiji se inače prodaju i namirnice poput belog luka iz Kine, paradajz iz Španije i druge koje se tradicionalno gaje i u Srbiji, što ne znači da su manje zdrave.

Mogu li da pojedem makar jedan burek u toku mesec dana? Volim ga i sa meseom, i sa sirom, i prazan. Koji je najmanje štetan?
Vladimir (61)

Odgovor: Slobodno možete pojesti jedan burek mesečno kakav god da volite, bez ikakvih posledica. Pretpostavljam da nemate nekih većih zdravstvenih problema (kandida, dijabetes,…) zbog čega se neki od sastojaka bureka ne smeju koristiti.

Veći deo meseca veoma pazim šta jedem, ali dvaput mesečno dajem sebi oduška. U te dane ne mislim šta je zdravo a šta nezdravo. Tako lakše podnosim disciplinu koju sam ustanovila zbog zdravlja. Verujem da mi ta dva dana nebrige ne mogu ozbiljno naškoditi. Šta Vi mislite?
Maja (64)

Odgovor: Dva dana mesečno slobodnog načina ishrane nebi trebalo da vam naškode, ukoliko ste zdravi. Ako imate kakav ozbiljniji zdravstveni problem, potrebno je da se posavetujete sa lekarom a potom i sa nutricionistom, kako bi izabrali namirnice koje smete da koristite. Ponekad je disciplina neophodna, jer se neodgovornom ishranom brzo može neutralisati pozitivan pomak u terapiji neke bolesti.

Pihtije su moja slabost, počinjem da ih pravim već krajem leta, pre svih mojih prijateljica. Uvek pažljivo odstranim masnoću sa površine, tako da mi se ne čine nezdrave. Koliko često smem da jedem slane kocke od ukusnog želatina?
Sofija (65)

Odgovor: Ako volite pihtije i nemate neku hroničnu bolest (npr hipertenzija) možete ih jesti, ali naravno u umerenoj količini. Želatin se u narodu još koristi za olakšavanje tegoba kod problema sa zglobova, ali kako su pihtije uglavnom masne, ne treba preterivati. Pihtije nisu na „meniju“ osoba koje se zdravo hrane, pa ih vam nebi preporučila više od dva puta nedeljno.

Čuo sam da je brazilski orah veoma zdrav jer sadrži selen, ali da se strogo mora voditi računa o količini. Zašto je toliko opasno pojesti više od tri brazilska oraha na dan?
Zoran (71)

Odgovor: Tačno je da brazilski orah sadrži selen, a ovaj mineral u tragovima ima par veoma dobrih svojstava: potpomaže proizvodnju enzima koji pojačavaju imuni sistem i reguliše rad štitaste žlezde. Preteran unos selena može dovesti do trovanja ovim elementom. Najveći mogući dozvoljeni unos je 400 mikrograma selena na dan, a preporučeno je duplo manje, jer to zadovoljava sve potrebe organizma za selenom. Jedan prosečan brazilski orah ima oko 90 mikrograma selena. Iz ovoga je evidentno da se preporučuje unos dva brazilska oraha dnevno, a maksimalno četiri.

Podjednako volim narandže i grejpfrut, ali češće jedem narandže jer su jeftinije. Recite mi, molim Vas – šta je zdravije, i zašto?
Bojana (56)

Odgovor: Pomorandže su baš kao i grejpfrut citrusno voće i bogate su vitaminom C i mnogim mineralima. Grejpfrut se, doduše, ne sme konzumirati ako primate terapiju kod nekih bolesti jer neutrališe dejstvo nekih lekova. Kod pomorandže ove interakcije nema, pa se zato ona više preporučuje. Ako nemate zdravstvenih tegoba, možete s vremena na vreme kupiti i grejpfrut i uživati u njegovom pomalo gorkom ukusu. Zdravi su podjednako i grejpfrut i pomorandža. Možda niste znali da postoji i voće koje je suplje i od jednog i od drugog a ukusom je između ova dva. To je takođe citrusno voće, pomelo, i njegov plod je veličine dinje, sa veoma debelom korom. U marketima se kupuje pojedinačno, upakovan u najlon i mrežicu.

Objavljeno u časopisu “Penzija”