Скочи на садржај

Testenina sa povrćem

Testenine u bilo kojem obliku su neka od omiljenih jela koje deca rado jedu, bilo da su u pitanju makarone ili špagete sa raznim umacima i dodacima. Ako vaše dete ide u vrtić, ova činjenica vam je gotovo sigurno poznata. S druge strane, deca ponekad svesno izbegavaju da jedu povrće, a kada malo odrastu, ovo može postati veliki problem. U praksi sam se susretala i sa malim pacijentima koji gotovo da i ne jedu povrće, a krvna slika im je neverovatno loša. Roditelji su u tome krivi koliko i deca, jer im dozvoljavaju da jedu ono što deca žele, pa makar to bilo i veoma loše po njih. Edukujte vašu decu i privolite ih da jedu povrće. Ovaj recept može biti korak u pravom smeru. Evo kako.

pasta-povrce-5

Potrebne namirnice:

  • 50 g testenina makarona (spirala) sa jajima
  • 40 g tikvica
  • 100 g svežih šampinjona
  • 40 g šargarepe
  • 1 kašika maslinovog ulja

Prirema:

Makarone skuvajte u Metalac mini m šerpici po uputstvu sa kesice. U toku kuvanja možete par kapi ulja da se testenina ne zalepi. Skuvane makarone ocedite pomoću đevđira pa potom isperite mlakom vodom i ostavite da se ocede.

pasta-povrce-2

Tikvicu očistite i iseckajte na kockice. Šaragrepu očistite, operite i iseckajte na kockice. Pečurke operite u rastvoru sode bikarbone i iseckajte na listiće.

pasta-povrce-1

U mini m šerpicu od Metalca sipajte kašiku maslinovog uljg (od komine masline), pa polako dodajte povrće. Dinstajte. Pošto će pečurke pustiti vodu, nije potrebno naknadno dodavanje vode. Malo posolite.

pasta-povrce-3

Isceđene makarone izručite u mini m tanjirić od Metalca i pomešajte sa povrćem.

pasta-povrce-4

Energetska vrednost jela: 354 kcal

Napomena:

Sledeći tekst važi za roditelje izbirljive dece: Ako primetite da dete pojede povrće na ovakav način, sledeći put povećajte udeo povrća u jelu, ali ne preterano. Svaki sledeći put ga postepeno povećavajte i doći ćete do tačke kada dete svesno traži da jede povrće. Ukrašavanje ovakvog jela nije od presudne važnosti, već je akcenat na ukusu i šarenilu u tanjiru. Ne verujte mi samo na reč, probajte i sami ovaj recept, koji je ekstremno jednostavan za pripremu, a veoma ukusan.