Скочи на садржај

Pileći ražnjići sa povrćem

Kada vam neko pomene ražnjiće, sigurno mislima odete na neki izlet u prirodu, gde na nezaobilaznom roštilju na ćumur “glavni majstor” okreće meso. Međutim, ne morate imati roštilj na ćumur, pa ni onaj na struju da bi uživali u ražnjićima, čak ne morate imati ni gril triganj! Ako imate EcoTava Ceramics tiganj, sad je vreme da ga izvadite i pripremate neke malo drugačije i zdravije ražnjiće od onih na koje ste možda navikli. Ako volite meso sa roštilja, ukus ovih ražnjića vam može biti dosta drugačiji od onog na koji ste navikli, ali  vas može potaknuti da razmišljate i o povrću i kao “sirovini” za roštiljanje.

raznjic3

Potrebne namirnice:

  • 300 g pilećeg belog mesa (par file-a)
  • 100 g paprike žute
  • 100 g svežih šampinjona
  • 50 g crvenog luka
  • 80 g tikvice
  • sitna morska so
  • miks začina za piletinu (ruzmarin, mlevena slatka paprika,  mleveni crni biber, mleveni čili)

Priprema:

Meso operite i iseckajte na komade. Potom ga posolite, dodajte začine, sve lepo rukom izmešajte i ostavite da malo odstoji.

raznjic1

Za to vreme operite i očistite povrće: papriku, tikvicu,  šampinjone i crveni luk. Ako volite da vam ražnjići budu “rešiji” povrće isecite na tanje kolutove a pečurke na listiće.

raznjic2

Pravite ražnjiće, nabadajući naizmenično meso i svo povrće koje ste pripremili na štapiće, ja sam koristila drvene, a prodavnicama možete naći i bambusove.

raznjic5

Kada ste nanizali ražnjiće, pecite ih prelivene sa 1 kafenom kašičicom ulja u EcoTava Ceramics tiganju od Metalca. Pecite na srednjoj temerturi, povremeno okretajući štapiće, kako bi se ravnomerno ispeklo i imeso i povrće. Ukoliko volite da vam ražnjići budu sočniji, tiganj možete poklopiti, dok će u suprotnom biće suvlji. Ukoliko pečete na višim temperaturama, meso će biti gotovo pre povrća, pa zato – bez žurbe!

raznjici

Gotove ražnjiće možete servirati uz parče crnog hleba.

Napomena:

Za potrebnu količinu namirnica moguće je napraviti 5 – 6 ražnjića, što je dovoljno za dve osobe. Ako ražnjiće pečete poklopljene (bilo koji poklopac odgovarajuće veličine može da dođe u obzir), sokovi povrća i mesa će se više izmešati i peći će se u sopstvenom soku, praktično dinstati. Tako se mogu i raspasti, pa ih preporučujem da ih ipak pečete otklopljene u EcoTavi. Ja sam ih baš tako pekla – na srednjoj temperaturi (1.5 od 3) dok povrće i meso ne dobiju rumenu boju i ne omekšaju. EcoTava Ceramics se pere veoma lako i brzo, za manje od minut vremena, neuporedivo brže i lakše u poređenju sa elektičnim roštiljem kojeg takođe koristim.