Скочи на садржај

Dud: voće zdravlja

Dud pripada porodici Moraceae, u koje se ubrajaju 10–16 vrsta drveća koje se zajedničkim imenom nazivaju dud. Raste u umerenim krajevima, pa i kod nas. On ima veoma ukusne i sočne plodove. Sladak ukus potiče od šećera fruktoze i glukoze a od kiselina ima limunsku i jabučnu kiselinu. Plodovi su bogati vitaminima, naročito crni dud. Od mineralnih sastojaka treba istaći gvožđe, kojeg ima dva puta više u crnom nego u belom dudu.

Dud podseća na velike, dugačke kupine. Dok ne sazri, plod je bele boje ili bledo žute. Potom plodovi kako sazrevaju postaju ružičasti pa crveni, teget i na kraju crni. Beli dud ne doživljava transformaciju boja poput opisanog, crnog. Beli ima blagu aromu u poređenju sa crnim.

Gde se dud koristi?

dud plodZreli plodovi duda su jestivi i koriste se za nadeve, tartove, čaj, za dobijanje vina i likera. Crni i crveni dud su sa najjačom aromom. Nezrele plodovi se ne preporučuju za jelo jer mogu imati blaga halucinogena svojstva. Crni, crveni i beli dud je raširen po celoj Evropi, Bliskom istoku, severnoj Africi i u Indiji. Sazreva u leto, sezona mu je kraj jula-avgust mesec. On ima i jednu lošu osobinu, a to je veoma velika količina polena koji proizvodi, što može znatno uticati na stanje osoba koje pate od alergija na polen. Zbog toga se obično uzgaja daleko od gradova.

Dud sadrži…

U plodovims se nalaze fitonutrijenti- antocijanini, biljni pigmenti koji imaju sve veću ulogu u ishrani protiv mnogih bolesti. Osim toga ovi biljni pigmenti služe i kao prirodne prehrambene boje, što je veoma bitno u poslednje vreme kada se u prehrambenoj industriji postepeno izbacuju veštačke boje. Antocijanini ne daju samo crnu boju, već ceo spektar, od narandžaste, crvene, ružičaste, plave do crne. I sve su rastvorljive u vodi. Nivo antocijanina u svežem soku od duda iznosi 148-2725 mg po litru, zavisno od vrste. Najvažnija karakteristika antocijanina je to što su dobri u borbi protiv kancera, starenja i neuroloških oboljenja, upalnih procesa, dijabetesa i bakterijskih infekcija.

Ovo voće je bogato vitaminima i mineralima, biljnim kiselinama i voćnim šećerima. Kalorijska vrenost duda je 43 kcal/100 g. Pored antocijanina, sadrži i mnoge fitonutrijente dobre za očuvanje zdravlja. Resveratrol je još jedan od njih, za koji je dokazano da smanjuje rizik od šloga. Sadržaj vitamina C je veoma visok, 36,4 mg/100 g pa je ovo voće odličan izvor ovog vitamina, koji deluje i kao antioksidans. Pored njega, sadži i manju količinu vitamina A i E, i drugih antioksidanasa poput luteina, zea-ksantina (pomaže u zaštiti mrežnjače od štetnih UV zraka). Dud sadrži i kompleks B vitamina i vitamin K.

Kao što je već rečeno, dud je bogat gvožđem, koji je retka pojava među bobičastim voćem, pa ima 1.85 mg/ 100 g, što zadovoljava čak 23% preporučenog dnevnog unosa ovog minerala. To znači da je ovo voće odlično za proizvodnju hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca. Pored toga dud sadrži i kalijum, mangan i magnezijum. Kalijum je važan za kontrolu rada srca i krvnog pritiska.

Ako dud do sada niste probali, krajnje je vreme. Sezona se bliži.