Скочи на садржај

Recepti za decu: kašica od jabuka i suvog grožđa

Pre nekoliko dana je objavljen članak o kašicama, ali kako je primer najbolji način da se nešto prezentira, pripremila sam ukusnu kašicu koju možete pripremati za vaše dete. Nisam mogla da odolim da i sama ne probam kašicu i odmah mogu da kažem – veoma je ukusna. Ne sadrži nikakve veštačke dodatke niti industrijske koncentrate i ima obilje nutritivno vrednih minerala i vitamina. Od pribora vam je potrebno da imate šerpicu mini m od Metalca i električni secko. Ako ste do sada kupovali kašice, znate da su one skupe, a na policama dugo stoje i tako gube na hranjivoj vrednosti. Neki vitamini su veoma nestabilni i ne mogu dugo da se sačuvaju, što je verujem dovoljan razlog da pripremite kašicu. Da ne dužim, krećemo:

kašica 1

Potrebne namirnice:

  • 3 supene kašike svežeg soka od pomorandže
  • 2 jabuke
  • 15 g suvog grožđa

Priprema:

kašica 2

Dobro operite jabuke i ogulite ih. Možete koristiti namenski nož ili običan kuhinjski. Odstranite semenke iz sredine, jer se one nikako ne jedu. Isecite jabuke na kriške.

kasica3

Izrendajte jabuke na krupno rende. Jabuke su pune sopstvenog soka.

kašica 4

Iscedite pomorandžu.

kasica5

U šerpicu mini m od Metalca zagrejte 3 supene kašike svežeg soka od pomorandže. Dodajte postepeno izrendane jabuke koje ste ocedili od soka. Možete ranije iscediti sok jabuke ili pomalo kako uzimate prstima.

kašica 6

Mešajte masu na laganoj vatri par minuta, da ne zagori.

kašica 7

Dodajte 15 g opranog suvog grožđa. Kuvajte na laganoj vatri oko 10 minuta, dok ne omekšaju. Dodajte malo vode, ako je potrebno.

kašica 8

Sklonite šerpicu mini m sa šporeta i ostavite masu par minuta da se prohladi, a za to vreme pripremite secka.

kasica9

Ubacite masu u secko i izblendirajte je dok ne bude kašasta, dovoljno je svega 5-7 sekundi.

kašica 10

Servirajte kašicu u lonče mini m.

Energetska vrednost kašice: 202 kcal

Napomena:

Ova kaša se ne preporučuje u ishrani dece mlađe od 9-12 meseci zbog moguće alergije na citruse. Kada uvedete pomorandžu u ishranu deteta, tek tada mu možete davati ovu kašicu.