Скочи на садржај

Dete i mama u kuhinji

Deca uče gledajući svet oko sebe. Posmatrajući mamu u kuhinji i dete može da poželi da se uključi u neku aktivnost. Bez obzira da li je to pranje tanjira ili lončeta ili priprema kolača, testa ili salate. Dete je radoznalo, pa tu sklonost treba iskoristiti naročito ukoliko je probirljivo u ishrani. S druge strane, ako je dete nezainteresovano za hranu, ovo može biti način da ga privolite da se igra u kuhinji i potom da jede. Možete ga staviti pored sebe u kuhinji tako da je na sigurnom mestu, a da vam ne smeta dok radite i da ima dobar vidik na to šta spremate.

dete pomaze 3Ono šta dete može da izvede u kuhinji zavisi od njegovog uzrasta. Čim dete navrši 3 godine, može aktivno da se uključi u proces pripreme hrane. Deca uzrasta 1-3 godina takođe mogu da budu sa mamom u kuhinji, ali tada mama mora više da gleda u dete nego u ono šta priprema, pa je možda dobra ideja da i tata pripomogne u kuhinji. Kada pripremate hranu zajedno, dete može naučiti mnogo toga, pre svega osnove – da ruke treba  da budu čiste kada se radi sa hranom, a onda i sve ostalo. Postoji toliko prostora u koji možete usmeriti mališana, tako da na proces kuvanja pre gledajte kao na školu. Svaka škola ima svoja pravila, pa i ova vaša: nikada ne dozvolite da dete uzme noževe, viljuške i staklene predmete da se igra, niti da bude blizu vrele ringle ili rerne šporeta.

dete pomaze 2

Dete uzrasta 3-6 godina može samostalno da pere namirnice (povrće, voće…) postavlja i čisti kuhinjski sto i radnu površinu, pomaže u pripremi hrane (mešaju, dodaju začine), koristi modle za kolače, seče foliju ili papir za pečenje, briše sunđerom…

Dete uzrasta 6-10 godina može pored ostalog i da meri namirnice na vagi ili merici, razbija jaja i odvaja belance od žumanceta, muti smesu mikserom, ukrašava kolače i salate, čita recepte, piše spisak za kupovinu.

U ovom procesu igranja u kunjinji, morate da bude strpljivi i oprezni, kako bi i vama i detetu bilo bezbedno i interesantno. Dajte detetu neku ulogu u kuvanju: recimo da lončetom presipa brašno, umeša prašak za pecivo ili suvi kvasac ili da pravi figurice od testa. Ako je dete starije, može da pomogne kod seckanja povrća i priprema salata ili možda mućenja jaja. Vaša procena je tu najvažnija. Kroz ovaj proces možete naučiti dete šta je pravilna ishrana, zdrava hrana, kao i važnosti nekih namirnica u ishrani. Kada dete uradi nešto pogrešno, skrenite mu pažnju da je to loše i da to ne radi, a kada uradi dobro, obavezno ga pohvalite.

mini-metalac-9Ako imate zanimljive šerpice i lončiće, dete  će biti motivisano i pre nego što počne priprema hrane, jer će na ovo gledati kao i na sve dosadašnje aktivnosti: kao igru. Kada stavite vaše i dečije “kreacije” da se peku, kuvaju ili šta već, iskoristite vreme da sa detetom pospremite kuhinju, i naučite ga. Kada je jelo gotovo i malo se ohladi, dajte detetu da proba ono što ste zajedno pravili. Ponovo ga pohvalite. Postavite sto zajedno sa detetom ako je to moguće, stavite interesantne lončiće, šerpice i ostalo što privlači pažnju detetu na njegovo mesto i zajedno sa porodicom uživajte u obroku.

Posle obroka operite prvo te male dečije lončiće i šerpice, a možda će vam i dete pomoći u tome. Kuvanje je igra.

Delovi teksta su objavljeni u katalogu-slikovnici Metalac posuđa i na FB strani Metalac posuđa
Autor: Jasna Vujičić, nutricionista