Скочи на садржај

Recepti za decu: prženice

U pripremi hrane za decu prženice ne morate praviti na onaj isti, dosadni način na koji ste verovatno navikli, jer u ovom slučaju svaka promena je dobra. Naravno, ovaj recept nije za često ponavljanje, već ga deci možete napraviti ukoliko nemate ideju za ništa pametnije. Prženice su jeftino i energetskki izdašno jelo, ali u nutritivnom pogledu nisu preterano izdašne. U dijetalnoj ishrani prženje se uglavnom ne koristi ili primenjuje veoma retko, ali evo recepta kako pre svega možete da se igrate sa vašim mališanom u kuhinji i spremite brz obrok.

re7

Potrebne namirnice:

  • 1 jaje
  • 2 kašike mleka
  • malo cimeta (po želji)
  • nekoliko kriški hleba
  • modle za testo
  • 25 g ulja

re0

Priprema:

Lagano umutite jaje, dodajte mleko i cimet i još malo ulupajte viljuškom da ujednačite smesu.

re1

Kriške hleba postavite na podlogu i pritisnite odgovarajućim modlama koje imate. Deci je zanimljivije da jedu prženice u obliku nekih predmeta, leptirova, zeka, meda, srca itd. Budite veoma pažljivi kada radite sa modlama jer se hleb može lako raspasti. Ovo je najzahtevniji deo recepta.

re2

Ako nemate modle, možete hleb izrezati u obliku kvadrata, trouglova, krugova i sl., šta već želite. Figurice od hleba umočite u ulupano jaje sa mlekom i cimetom sa obe strane, sve dok ne dobije zlatastu boju. S obzirom da je veoma teško raditi sa nekim alatom, poslužite se prstima. Nemojte dugo da namačete figurice, raspašće se, već samo malo i odmah stavljajte da se prži.

re4

Za to vreme je ulje u mini Metalac tiganju zagrejano i možete da stavljate figurice da se prže.

re3

Kako se koja figurica ispeče sa jedne strane, pažljivo je okrenite i na drugu.

re5

Kada su prženice ispečene, stavite ih u tanjir obložem kuhinjskim ubrusom ili papirnom salvetom, koje će upiti višak ulja.

re6

Ukusno i zabavno. Poslužite detetu prženice sa, na primer jogurtom. Prijatno!

Energetska vrednost prženica: 553 kcal

Napomena: U receptu sam koristila mini tiganj (bez drške) od Metalca, koji može da posluži i kao tanjir, uz lonče u koji možete sipati jogurt. Ako imate tiganj Metalac EcoTava Ceramics, prženice mogu da budu još lepše i uz jako malo ulja, a sigurno je da se neće zalepiti.