Скочи на садржај

Recepti za decu: Ćureći lonac

Ako su vam “aktuelni” recepti za decu, ćureći lonac je jedno jednostavno i ukusno jelo koje možete pripremati vašem mališanu. Nazivom možda podseća na neka jaka jela za odrasle, ali ovo je blaga varijanta koja ne pada teško na želudac, a sadrži puno hranjivih materija. Mogu je pripremati i mlade mame koje nisu vične kuvanju. Da počnemo.

cureci lonac 2

Potrebne namirnice:

  • 170 g ćurećeg belog mesa
  • 100 g kupusa
  • 25 g crvenog luka (ili crnog)
  • 25 ml ulja
  • po želji povrće za ukrašavanje (recimo šargarepa, mirođija,…)
  • malo vode
  • malo soli

Priprema:

Pre svega, na dasci isecite ćureće belo meso na kockice. Kupus isecite nešto sitnije nego meso, što sitnije to bolje, jer će se jelo lakše skuvatii bolje povezati. Luk isecite sitno, baš kao za pasulj. Crveni luk je za decu (kao i za odrasle) ukusniji nego crni, a i blaži je kada ga gulite i sečete.

e00

U mini Metalac šerpicu stavite ulje, to je oko 2 nepune kašike (25ml ukupno, mera je 1 kašika = 15 ml). Na ulju izdinstati meso, dok ne dobije karakterističnu boju (sl. 3.) pa dodati kupus i luk i nastavite dinstanje dok povrće ne omekša. Posolite sasvim malo, dakle, ne preterujte, jer deca ne vole toliko slanu hranu kao odrasli. S vremena na vreme mini Metalac šerpicu možete poklopiti i po potrebi dodati malo vode.

e03

Naravno, nećete ostaviti da jelo zagori, potrebno je promešati s vremena na vreme. Kada je i povrće izdinstano, mini Metalac šerpicu sklonite sa šporeta i servirajte. Ako želite, jelo možete ukrasiti na način kako to vama odgovara. Ja sam nacrtala “čiča glišu” koristeći šargarepu (presnu) i malo mirođije, a nos je od crvenog luka.

e05

Naravno, jelo ne morate ulepšavati ako vaše dete nije izbirljivo, ali ako jeste, onda nije naodmet. Ako dete odbija da jede, jedite i vi sa jim. Ostale savete o ishrani dece možete pročitati  ovde.

Energetska vrednost jela: 489 kcal (bez garnirunga).

Napomena:

Jelo je pripremljeno u novoj seriji emajliranog mini posuđa “Metalac” sa Diznijevim likovima, koje su već u prodavnicama. Već sledećeg ponedeljka očekujte nastavak serijala “kuvamo za decu” (recepti za decu) u novom Metalac posuđu.