Скочи на садржај

Palenta sa sirom

21s6

Potrebne namirnice:

  • 80 g kukuruznog griza – palenta
  • 60 g mladog sitnog sira
  • malo soli
  • 2 dl – 2,5 dl vode (u zavisnosti da li volite na gušće ili ređe)

Priprema:

21s5

Mnogi ne znaju koliko je palenta zdrava hrana, a koliko se brzo pravi, mogla bi mu pozavideti i “nezdava” brza hrana. Nekada je palenta  važila za “sirotinjsku” hranu, ali u kombinaciji sa raznim dodacima, to može biti veoma hranjivo i ukusno jelo. Da počnem. U Metalac emajliranu šerpu sipajte vodu, posolite i uključite na grejno telo na najjače i čekajte da provri. Smanjite temperaturu na srednju.

21s4

Neprestano mešajući, polako sipajte kukuruzni griz u vrelu vodu.

21s2

Mešajte još nekih 3 minuta da se masa ujednači i zgusne. Palenta je gotova, sad je još samo ostalo da se servira. Od napitaka uz njega najbolje ide jogurt ili kiselo mleko, a može i mleko. Ne preporučujem kombinaciju palente sa šećerom i mlekom, iako to mnogi vole.

21s1

Servirajte palentu dok je topla, preko stavite sir i … prijatno. Po želji možete posuti sa kašičicom suvopečenog susama, čia semena ili semenki bundeve i suncokreta.

Kalorijska vrednost jela: 329 Kcal

Napomena:

Palenta  se stvrdnjava kako se hladi, pa je poželjno da ga što pre servirate iz šerpe, a onda ju je lakše i oprati. Koristila sam emajliranu Metalac šerpu a za mešanje bambusovu varjaču, koja je otpornija od obične varjače.

Ovaj obrok je dovoljan za jednu osobu, veoma se brzo priprema i zdrav je i lako svarljiv. Kukuruz daje energiju i obezbeđuje sitost duže vremena. Posebno se preporučuje kod slabe probave, sadrži dosta biljnih vlakana, vitamina B1, kalijum, fosfor, magnezijum i gvožđe.