Скочи на садржај

Palačinke od heljdinog brašna

Potrebne namirnice:

(za dve palačinke)

  • 1 belance jajeta
  • 1 kašika pšeničnog brašna
  • 2 kašike heljdinog brašna
  • voda

Priprema:

Penasto umutite belance, uz pomoć miksera i dodajte kašiku pšeničnog brašna i 2 kašike heljdinog brašna.

Zamesite sa vodom (gustine kao za klasične palačinke) i pecite na zagrejanom Metalac EcoTava Ceramics tiganju za palačinke. Ulje vam nije potrebno i ne brinite, palačinke se neće zalepiti.

Da bi odvojili palačinku po obodu od tiganja možete koristiti i špatulu za palačinke (tefonizirana je), tako što je zavučete okolo ispod oboda palačinke. Isti alat možete koristiti i za okretanje palačinke, ukoliko vam “forhend” ili “bekend” nisu jača strana. Gotove palačinke možete jesti slatke, filovane na primer džemom od kajsija bez šećera ili slane filovane mladim neslanim sirom.

Palačinke sam filovala džemom od kajsija sa smanjenom kalorijskom vrednošću (umesto običnog šećera sadrži fruktozu). Vi, naravno, izaberite vašu zadravu kombinaciju i… uživajte :)

Energetska vrednost 190 kcal, bez fila

Napomena:

U pripremi palačinki sam koristila Metalac tiganj za palačinke sa keramičkim premazom EcoTava Ceramics, bez korišćenja imalo ulja. Palačinke se uopšte nisu prilepile, a bile su izdašne kao klasične. Kada čistite EcoTava Ceramics tiganj, sačekajte da se ohladi, a potom ga lagano operite rastvorom blagog deterdženta i isperite.

Što se tiče samih palačinki, interesantno je napomenuti da se one skupljaju kako se hlade više nego klasične.